Online video en leren

Ik ben bezig de voorbereiding van een gastcollege voor morgenavond (over trends in e-learning), en realiseer me dat ik nog nooit geblogd heb over de didactische gevolgen van een belangrijke technologische ontwikkeling. Die ontwikkeling betreft de vergrootte toegankelijkheid van het gebruik van video via internet.

Digitale videocamera's zijn goedkoper en eenvoudiger te bedienen dan enkele jaren geleden (denk aan de Flip). Sites als YouTube, TeacherTube of Blip.tv zijn laagdrempelig in gebruik als publicatieplatform. En dankzij de grote populariteit van ADSL, breedband via de kabel en glasvezel is bandbreedte heden ten dage geen probleem meer.

Volgens mij zijn er een aantal mogelijkheden om online video bij leersituaties in te zetten.

  • Bestaande videobeelden gebruiken, die online staan. Dat kan a synchroon (zelfstudie) of synchroon (bijvoorbeeld via een smart board).
  • Beroepshandelingen voor doen (‘modelling’). Een voorbeeld is chefsonline.tv waar je voedsel leert bereiden.
  • Instructies van anderen gebruiken. Daarbij gaat het onder meer om weblectures van andere collega's, bijvoorbeeld van andere organisaties.
  • Interviews professionals gebruiken. Op internet zijn tal van vraaggesprekken met experts te vinden, die je in het onderwijs kunt inzetten. Ook kun je als onderwijsgevende experts online interviewen en dit gesprek als onderwijsmateriaal gebruiken.
  • Lerenden video’s laten maken. Dankzij laagdrempelige technologieën (eventueel zelfs met behulp van een mobiele telefoon) kun je lerenden ook interviews laten afnemen met professionals. Ook kun je lerenden vragen een videowerkstuk over een bepaald onderwerp te maken (bijvoorbeeld in de vorm van een clip). Daarbij komt meer kijken dan het filmen en monteren. Tenslotte kunnen lerenden ook eigen presentaties opnemen en (her)gebruiken).

In de loop van de tijd heb ik diverse links over video en didactiek verzameld.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Een reactie

  1. Ja, met een Flip in de hand kan je leuke dingen doen. Bij mij op de lerarenopleiding starten we volgende week met een project ‘videoreflectie en portfolio’. Studenten nemen met de Flip delen van stageles op, monteren deze met MovieMaker en uploaden het naar SurfMedia. Via de virtuele snijmachine kunnen ze fragmenten knippen (als ze dat nog niet gedaan hadden in MovieMaker) en deze opnemen in hun portfolio. Instructies op het gebied van videoreflectie helpt de student hierbij, het wordt een betekenisvolle opdracht. Studenten nodigen mede-student en begeleiders uit voor feedback. Ben benieuwd hoe de studenten en de begeleiders dit gaan oppikken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.