Waarom social bookmarking?

Wat mij betreft maken nog veel te weinig mensen gebruik van social bookmarking tools. Voor deze doelgroep is Nine Notable Uses for Social Bookmarking een tip. De bijdrage maakt een onderscheid in redenen om social bookmarking voor jezelf te doen, en redenen om je favorieten met anderen te delen. En dan is natuurlijk pas ècht sprake van social bookmarking.

In deze bijdrage staat een aantal redenen waar ik zelf niet opgekomen zou zijn. Zoals een database aanleggen met profielschetsen (daar gebruik ik LinkedIn voor). Of als instrument om te checken hoe populair websites/weblogs zijn.

Volgens de auteur kun je via social bookmarking ook in contact komen met andere mensen (met dezelfde belangstelling). Hij adviseert om meerdere social bookmarking tools te gebruiken, omdat elke tool eigen sterke kanten heeft. De import- en exportoptie, die de meeste tools hebben, maakt dit mogelijk.

Persoonlijk vind ik het op een eenvoudige en efficiënte manier – samen met anderen – aanleggen van een databank met relevante bronnen (rond thema's), het doorzoeken en gebruiken van deze bronnen, nog steeds de meest krachtige toepassing.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

2 reacties

  1. Delicious is inderdaad erg handig. Echter moet ik er nog maar vaak aan denken om op “post to delious” te klikken en niet “appeltje+D” voor mijn lokale favorieten.
    Delicious wordt pas echt leuk als je het in combinatie met RSS gebruikt, zoals het volgen van bepaalde mensen of bepaalde tags waar jij geïnteresseerd naar bent. Dan hoef je zelf niet meer te zoeken, maar zoeken mensen wel voor jou…
    Krijg je teveel informatie binnen op die RSS kanalen, dan kan je ze filteren en combineren met Yahoo Pipes om de informatie stromen te sturen. Juist het koppelen en combineren val die social software toepassingen, maakt het een stuk aangenamer.
    In yahoo Pipes moet ik me nog meer in gaan verdiepen, maar ik heb al gezien dat het erg effectief kan zijn.
    Vroeger was het een schande als je lui was. Nu mag het. Ik ben “gepast lui” zoals het heet. 😀

  2. Oh ja… over het verhaal wat ik net postte. Ik vind dat dat standaard in het leerpakket moet zitten voor leerlingen. Leren informatie te verzamelen en te filteren en te beoordelen met oa deze technieken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.