Projecteren vanaf mobiele apparaten kan bijdragen tot actief leren

Nieuwe technologieën stellen ons in staat projectiesystemen te verbinden met mobiele apparaten zoals tablet PC’s en smartphones. Volgens 7 Things You Should Know About™ Projecting from Mobile Devices zal deze ontwikkeling het karakter van interacties binnen de klas veranderen.

Een van de grote voordelen van tablets in combinatie met draadloze mobiele projectie, is dat je snel kunt wisselen tussen tablets en tussen applicaties (presentaties, whiteboards, mindmaps, video, enzovoorts). Je hoeft als presentator bovendien niet meer ‘voor de groep’ te blijven staan.

Deze uitgave van de Educause Learning Initiative staat ook stil bij de benodigde technologie. Daarbij valt mij vooral de potentie op van de combinatie iPad, Apple TV en LCD TV of projector. De auteurs geven enkele voorbeelden, bijvoorbeeld van een docent die een iPad door de klas laat rondgaan en leerlingen opdrachtjes op de iPad laat maken. Of van een docent die groepjes studenten opdrachten laat maken, waarbij elk groepje een mini-projectieruimte heeft terwijl zij samen aan een project werken. De auteurs concluderen:

Wireless mobile projection offers a solution that can clear valuable space in a room of any size, opening up more effective communication, allowing instructors to move throughout the class, and creating new opportunities for sharing content with students.

Nadelen hebben vooral te maken met technologie. Je moet bijvoorbeeld vaak heel wat tweaken wil je een mobiel apparaat met applicaties en een projector aan de praat krijgen.

Het gebruik van mobiele apparaten in combinatie met moderne projectiemogelijkheden staat nog redelijk in de kinderschoenen. Het is volgens mij wel een veelbelovende ontwikkeling omdat ze nauw aansluit bij de ‘zone van naaste ontwikkeling’ van veel docenten. Je kunt meer interactiemogelijkheden toepassen en lerenden actief laten leren, zonder je onderwijs drastisch te veranderen.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.