Terugblik op elf jaar bloggen

Vandaag is het precies elf jaar geleden dat ik ben begonnen. Waar ik geboren ben, geldt dat als een belangrijk jubileum 😉 Deze blog post bevat enkele wetenswaardigheden over elf jaar bloggen.

  • Site_statistieken_‹_Wilfred_Rubens_over_Technology_Enhanced_Learning_—_WordPressIk probeer dagelijks te bloggen. Het heeft me nog nooit echt aan inspiratie ontbroken. Deze inspiratie haal ik uit bijeenkomsten die ik bijwoon (zoals conferenties) en publicaties die ik lees. Ik scan dagelijks vele honderden weblogs en websites (met dank aan RSS en -in mindere mate- Twitter en Facebook). Geselecteerde berichten sla ik op in de applicatie Pocket. Ik lees dagelijks enkele bijdragen. In totaal kost me dat naar schatting een uur.
  • Het schrijven van een bericht kost me een half uur tot een uur. Soms langer. Ik maak inderdaad lange dagen. Soms te lang (merk ik als ik vrij heb).
  • Dit bericht is bericht nummer 5586. Verder heb ik 12 pagina’s geschreven.
  • Ik heb nog nooit iemand toestemming gevraagd om te mogen bloggen. Ik ben ook nog nooit door een werkgever in negatieve zin aangesproken op een blog post. Ik heb ooit één keer een blog post niet afgemaakt omdat de spreker van de workshop expliciet stelde er van uit te gaan dat haar bijdrage binnen de muren van de zaal zou blijven.
  • Op 19 december 2011 ben ik van Typepad overgestapt naar WordPress. Ik heb bij Typepad nog één bericht staan (over de verhuizing). Deze blog wordt nog steeds enkele keren per week bezocht, ondanks dat ik de meta-informatie heb verwijderd.
  • Ik heb in totaal 1002591 views in 11 jaar tijd gehaald (657943 bij Typepad, 344648 bij WordPress). In de loop der jaren neemt het bezoek licht toe. Dat ligt ook voor de hand: hoe meer je schrijft, des te meer je wordt gelezen.
  • De meest bezochte pagina is uiteraard de homepage. De top 15 van aparte berichten is:

    Top 15 blog posts

  • Berichten worden verder gelezen via LinkedIn en RSS feedreaders. Introducties verder ook via Facebook en Google +. Het aantal page views drukt in onvoldoende mate het bereik uit.
  • Dit zegt overigens niets over de invloed die je hebt. Ik kan me niet herinneren dat mijn blog invloed heeft gehad op politiek en beleid. Ik hoop wel op opvattingen en expertise van de lezer.
  • De meeste verwijzingen zijn afkomstig van zoekmachines (88201), en dan met name Google Search (84265). Twitter volgt met 49401. Facebook scoort hoger (5356) dan LinkedIn (3898) (data worden sinds 19 december 2011 verzameld).
  • Negenentwintig lezers zijn geabonneerd op mijn blog (via WordPress), terwijl 278 lezers notificaties via email ontvangen. Het aantal abonnees via RSS varieert volgens Feedburner sterk en is gemiddeld 971. Gezien de grote schommelingen, twijfel ik aan de betrouwbaarheid van dit getal.
  • Enkele jaren geleden reageerden mensen vooral via de commentaarfunctie. In totaal zijn dat 6451 reacties. Ik heb de indruk dat in vergelijking met een jaar of 5 geleden er minder via de commentaarfunctie wordt gereageerd. Ik heb wel het idee dat mensen vaker via LinkedIn en Facebook reageren. Via dit laatste medium wordt vooral op niet-zakelijke berichten gereageerd. De aanmoedigingen vinden vaker via ‘liken’ en ’sharen’ plaats (inclusief Scoop-it). Ik heb hier geen betrouwbare statistieken van.
  • Ik weet inmiddels praktisch op voorhand welke berichten de meeste reacties uitloggen. Die berichten hebben vaak te maken met elektronische leeromgevingen, blended learning (o.a. flipped classroom) en de rol van de docent. Berichten met een sterk opiniërend karakter lokken meer reacties uit dan reflecties op theorieën of onderzoek.
  • De meest gebruikte zoekterm van mijn blog is “wilfred rubens” (!). Verder scoren zoektermen hoog die te maken hebben met nadelen van sociale media. ‘Planten determineren’ scoort met 197 views ook hoog (data worden sinds 19 december 2011 verzameld).

Ik heb nog steeds veel plezier in bloggen. Dat komt onder meer door de reacties die ik krijg (online en offline). Ik heb er nog steeds veel baat bij. De tijd die het kost, beschouw ik als investering. Je deelt kennis, maar je hebt er zelf ook veel nut van.

Mijn blog blijft het meest krachtige onderdeel van mijn persoonlijke leeromgeving. Het is mijn verlengde geheugen, en persoonlijk archief dat ik gebruik bij het schrijven van publicaties en het maken van presentaties. Dankzij mijn blog heb ik veel mensen leren kennen, en weten mensen mij gemakkelijk te vinden.

Zonder mijn blog had ik vermoedelijk nooit het boek over E-learning trends en ontwikkelingen geschreven. Zonder mijn blog had ik ook nog nooit zoveel exemplaren van dit boek verkocht. Ik verdien niets met advertenties of sponsoring, maar ik krijg wel perskaarten voor congressen.

Mijn blog heeft er toe bijgedragen dat ik twee banen heb gekregen. Veel van mijn werkzaamheden voor derden komen voort uit mijn online zichtbaarheid. De inkomsten vloeien in de kas van mijn werkgever (derde geldstroom).

Ik realiseer me dat de intensiteit waarmee ik blog anderen kan afschrikken. Het is echter mijn passie geworden, die deel uit maakt van mijn manier van leven. Bovendien heb ik er de gelegenheid voor (mede dankzij mijn lieve vriendin, die ook druk bezig is).

Uiteraard kun je ook veel baat hebben bij minder bloggen, of door te bloggen via collectieve platforms. Kies je eigen leertechnologieën, kies je eigen weg in het gebruik ervan, en kies je eigen stijl.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

5 reacties

  1. Voor dit mooi jubileum maar eens een commentaarveld invullen 🙂 Dank voor al je blogposts. Ik word vaak door jou geattendeerd om mooie inzichten/onderzoeken voor mijn werk dan wel studie.
    Die passie voor bloggen herken ik 🙂 voor mij ook een manier van leven/werken/studeren geworden. Barry Stevens zou zeggen: “vooral doorgaan”. Dat hoef ik eigenlijk niet te zeggen, want dat doe je zeker! Gelukkig! Op naar 2×11 🙂

  2. Dag Wilfred, dank voor je trouwe dagelijkse bericht. Ik lees je verhalen met veel plezier. Ze zijn een belangrijke informatiebron voor mij. Ik vind het indrukwekkend dat het je lukt om elke dag een pakkende boodschap de wereld in te sturen. Op het gebied van technology enhanced education vervul jij mijn belangrijkste radarfunctie! Daarbij zijn je stukjes heel prettig om te lezen; zelfs de neutrale opsomming van wetenswaardigheden over je 11-jarige blogbestaan. Dank aan je vriendin? Groet van Joseph

  3. Hallo Wilfred,
    Ik volg je blog sinds mijn opleiding op Fontys en het is nog steeds een prettig college om te volgen. Dank hiervoor !

  4. Ook hier een trouwe bezoekster die minder vaak reageert maar wel de krenten uit de pap haalt. Mijn persoonlijke favorieten die ik orden via Pinboard staat vol met jouw berichten, bedankt voor voor al deze attenderingen. As we speak/type, net nog een mooie verwijzing naar een stuk over MOOCs bewaard. Thanks!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.