Beslissingen nemen zonder spijt

Leuke blogpost van Dan Pink. Hij beschrijft hierin wat hij doet als hij moeite heeft om een beslissing te nemen. Pink gebruikt dan twee technieken:

  • Hij vraagt zich af wat hij zou doen als negentigjarige (o.a. een intelligent risico nemen in plaats van risico vermijden).
  • Leef alsof je voor de tweede keer leeft, waarbij je huidige plan de eerste keer verkeerd heeft uitgepakt.

Pink spreekt van “regret management”: belangrijk voor succesvol besluiten nemen, is spijt vermijden.

Dan Pink vat ook een onderzoek samen waaruit blijkt waar Amerikanen het meest spijt van hebben. Opvallend: hoe hoger opgeleid, des te vaker mensen spijt hebben van keuzes rond werk en opleiding. Verder hebben mensen vaker spijt van niet ondernomen acties dan van uitgevoerde handelingen.

Het managen van spijt onderstreept wat mij betreft ook het belang om tijd en gelegenheid te nemen voor reflectie, en is wellicht een vorm van zelfgeorganiseerd leren. Belangrijk ook bij begeleiding van lerenden. Een zinvolle boodschap, dus, na een lange zomervakantie.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Tags: , , ,
1 Reactie op “Beslissingen nemen zonder spijt
  1. Esther schreef:

    Grappig.
    Misschien hangt het feit dat hoger opgeleiden meer spijt hebben van keuzes, samen met het feit dat ze meer keuzes hebben rond werk dan laag opgeleiden? Ik zou denken dat het zo is dat je meer keuzes hebt door hogere opleiding.

Abonneer via email

Volg

Subscribe via RSS
mei 2019
M D W D V Z Z
« apr    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Archief

Categorieën

Top

%d bloggers liken dit: