Gaan kinderen ècht niet meer bewegen dankzij de Wii?

Kinderen niet beweeglijker dankzij Wii-games. Aldus De Volkskrant van vanochtend. De krant baseert zich op onderzoek waaruit zou blijken dat kinderen die de Wii gebruiken om te gamen, niet meer gaan bewegen dan kinderen die ‘zittend’ gamen. Ik heb mijn twijfels.

Ik ben best een beetje een gezondheidsfreak. Ongeveer negen jaar geleden woog ik ongeveer vijftien kilo meer dan nu. Ik was veel minder fit dan nu. Ik heb toen mijn eetpatroon aan mijn leefwijze aangepast en in combinatie met sport en bewegen, ben ik veel gezonder geworden.

Sindsdien let ik erg op wat ik eet en drink (de zomervakantie uitgezonderd). Eén van mijn eerste activiteiten bij mijn voormalige werkgever Gilde Opleidingen was ook het mede initiëren van een vernieuwend aanbod sport en bewegen. Onder andere omdat we ons ervan bewust waren hoe belangrijk dit is voor een steeds dikker wordende jeugd.

Toen de Wii werd geïntroduceerd, was ik dan ook aangenaam verrast. Eindelijk een gametool waarmee jongeren zouden gaan bewegen. Niet dus, als ik De Volkskrant mag geloven. De cruciale term in het artikel is volgens mij echter het woord ‘naderhand’:

Kinderen die van hen (de onderzoekers, WR) games voor de Wii kregen waarbij de deelnemers lichamelijke activiteiten moesten ontplooien, bleken zich daar naderhand niet vaker aan te hebben overgegeven dan kinderen met games die ze zittend op de bank konden uitvoeren.

De kinderen zijn volgens mij door het gebruik van de Wii niet meer gaan bewegen. Maar zij bewegen wel meer als zij een Wii gebruiken, dan als zij bijvoorbeeld een Playstation of Xbox 360 gebruiken. Daarom juich ik het gebruik van een Wii (of de Kinect van Microsoft) in plaats van of in afwisseling met traditionele gameconsoles nog steeds toe. En laat kinderen vooral ook sporten en buiten spelen.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Wilfred Rubens (1964) currently works as an independent consultant on technology enhanced learning. He provides advice, keynotes, presentations, workshops and classes about technology enhanced learning. Wilfred has been professionally involved in e-learning for more than 20 years. For more than 13 years he blogs about ICT and learning. June 2013 he published a book about elearning trends and developments (in Dutch). Recently he was co-author of a book about social learning. Wilfred is also one of the editors of the Dutch portal e-learning.nl, member of the advisory board of the anual Dutch Next Learning conference and member of the advisory board of the ONLINE EDUCA BERLIN. wilfred@wilfredrubens.com http://www.wilfredrubens.com

Tags: , , ,
Top

%d bloggers liken dit: