Ook academisch werk wordt geautomatiseerd (#in)

Het artikel How Technology Is Eliminating Higher-Skill Jobs illustreert dat computers zo geavanceerd worden dat zij niet alleen laag opgeleid en routinematig werk kunnen verdringen, maar dat zij ook academisch werk kunnen uitvoeren. Daardoor heb je bijvoorbeeld minder advocaten en belastingadviseurs (en wellicht ook docenten en opleiders?) nodig.

Tegelijkertijd blijkt dat je lang niet al het laag opgeleide werk kunt vervangen door technologie (denk aan verzorging). De auteur noemt het ironisch dat je een computer eerder kunt laten schaken dan afwassen. Uiteraard zullen er dankzij technologieën ook nieuwe industrieën en nieuwe banen ontstaan.

Het is de vraag of het erg is dat er dankzij technologisering minder (hoog opgeleid) werk zal zijn. We hebben immers te maken met vergrijzing en ontgroening. Er ontstaan pas sociale drama's als technologisering van arbeid niet gepaard gaat met innovatie van sociaal beleid.

Het kan m.i. niet zo zijn dat een advocatenkantoor dankzij ICT nog meer winst maakt, terwijl de steeds kleiner wordende groep werkenden moet opdraaien voor de ziektekosten en oudedagsvoorziening van een steeds langer levende groep senioren.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Tags: , , ,

Abonneer via email

Volg

Subscribe via RSS
april 2019
M D W D V Z Z
« mrt    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Archief

Categorieën

Top

%d bloggers liken dit: