Planten determineren met je mobiele telefoon?

Ik heb vandaag heerlijk gewandeld door de Ooijpolder bij Nijmegen. Je kunt daar onder andere boerenlandpaden bewandelen, zodat je dwars door weilanden loopt. Onderweg kom je dan tal van vogels en bloemen tegen.

Tijdens het wandelen vroeg ik me af of er geen applicatie voor mobiele telefoons bestaat waarmee je foto's van dieren en bloemen kunt maken, die je ter plekke kunt determineren.Je kunt natuurlijk de foto naar een expert mailen, maar dat bedoel ik uiteraard niet.

Mijn iPhone heeft wel de applicatie Shazam waarmee ik liedjes op de radio kan analyseren. De liedjes worden vergeleken met de inhoud van een database, waarna je de titel en artiest te zien krijgt. Je kunt vervolgens naar de clip op YouTube gaan, of het lied aanschaffen.

Zou een vergelijkbare database niet voor diersoorten of planten bestaan? Lijkt me een mooie toepassing van mobile learning.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

17 reacties

  1. Geweldige en fascinerende gedachte!
    Herinner je je nog dat verschrikkelijke rode boek met tekeningen aan de hand waarvan je vroeger bij biologie blaadjes van planten moest determineren? Wat had ik daar een hekel aan! Toen dacht ik al: waarom niet een duidelijke foto in plaats van zo’n zwart-witte pentekening?
    Maar daardoor leerde je wél de principes van het determineren.
    Met jouw uitvinding (want dit gaat komen en wij gaan het nog meemaken) wordt het je natuurlijk wel heel makkelijk gemaakt en zul je heel veel achterliggende zaken niet meer zo snel tot je nemen ben ik bang voor…

  2. Mijn interesse gaat uit naar automatische herkenning van vogelgeluiden en ik ga er vanuit dat de techniek van Shazam ook werkt indien de database ook gevuld is met vogelgeluiden. Nu heb ik veel vogelgeluiden op mijn Iphone staan en doe zelf de herkenning.
    Herkenning van dieren en/of planten op basis van foto’s zal nog jaren duren schat ik in.

  3. @ allen: dank voor jullie reacties.
    @ Willem: niet iedereen hoef te leren determineren. Ik wil bijvoorbeeld alleen snel weten hoe een vogel/plant heet.
    Verder kun je mbv de diverse suggesties wel via een mobiele telefoon determineren, maar mijn ‘behoefte’ (herkenning van dieren/planten op basis van foto’s) is daarmee nog niet ‘bevredigd’.

  4. Wow! Willem was hier eerst, natuurlijk, … weer eens om me de woorden uit de mond te nemen. ook ik hou veel van de natuur, van bloemen, planten, vogels, vlinders …
    Jouw idee doet me denken aan de wekenlange zoektocht jaren geleden met mijn dochter naar botanica voor haar herbarium. Ik moest het haar nog eens vragen welke naslagwerken (in boekvorm) ze moest gebruiken voor de determinatie. Het was heel leuk om te doen, herinner ik me, geweldig leerrijk, ook voor mij, maar heel arbeidsintensief, monnikenwerk.
    “Niet iedereen hoeft te leren determineren”, dat is waar, Wilfred. Dagelijks heb ik wel vragen over namen van planten, vogels en insecten: heermoes, zevenblad, groene specht, kwikstaartje, duizendpoot, wants, die kennen we allemaal wel, maar er is voor mij nog heel veel te benoemen. Wie zorgt voor jouw applicatie, Wilfred.
    Zoals je ziet: jouw titel is een voltreffer! Als natuurliefhebber met een mobiele telefoon ben je dus niet alleen op pad op het web.

  5. Misschien kunnnen we in dit opzicht wat verwachten van de ontwikkelingen rondom het zgn ‘semantische’ web. Dan moet dit niet alleen tekst, maar ook afbeeldingen kunnen interpreteren. Upload ik dan op flickr (ik noem maar iets) een foto van een geit, dan wordt de foto meteen getagged met het woord “geit”. En upload jij dan een anoniem vogeltje, dan weet het web je te vertellen dat het een kwikstaart is. Bedoel je zoiets? Zal nog wel even duren, maar in theorie lijkt me dit zeker niet onmogelijk.

  6. Zoals ik het begrijp wil Wilfred een foto maken of grabben en dan zegt een databeestje wat het is. Vreemd genoeg is visuele data veel, veel, afschuwelijk veel moeilijker dan geluid. Een Aio beet zich daar 10 jaar geleden al op stuk en eigenlijk kunnen we het nog niet zonder een systeem om de visuele data te vereenvoudigen. Wijzelf daarentegen kunnen makkelijk met 1 blik zien wat het is (mits je weet wat het is). Ik denk dat deze applicatie op de iphone nog even op zich laat wachten.
    De vraag is eerder waarom wil je het naampje weten? is dat een soort verzameldrang. Ook zonder namen kan je makkelijk in elke berm 30 planten herkennen. Is het genieten van deze diversiteit niet veel belangrijker dan het naampje? Verzin zelf een naam: klein harig blauw bloempje bv. Ik was laatst in Turkije en herkende niets. Maar genoten dat ik heb.

  7. @janien:wie zal het zeggen. Lijkt me niet eenvoudig om te ontwikkelen zoals @Mart Ottenheim terecht aangeeft. Overigens, Mart: ik kan er gewoon niet tegen als ik niet op de naam van iets of iemand kom. Ik neem geen genoegen met een zelf verzonnen naam.
    @Patricia Kokx: ja, zo iets bedoel ik. Ik zet mijn kaarten voorlopig dus maar op web 3.0 en hoop dat de juiste tags worden toegekend.

  8. Determineren per telefoon

    Een mobiele telefoon die gefotografeerde planten opstuurt naar een database, en je vervolgens vertelt onder welke naam die plant bekend staat. Wilfred Rubens lijkt dat een mooie toepassing van mobile learning. De vraag die oprijst is tweeledig. Hoe moe…

  9. Determineren per telefoon

    Een mobiele telefoon die gefotografeerde planten opstuurt naar een database, en je vervolgens vertelt onder welke naam die plant bekend staat. Wilfred Rubens lijkt dat een mooie toepassing van mobile learning. De vraag die oprijst is tweeledig. Hoe moe…

  10. De Heukels flora die in de voorgaande reacties enkele keren genoemd wordt, is sinds kort ook verkrijgbaar als iPhone app. Er is geen internet verbinding voor nodig, dus hij werkt ook op een iPod Touch.
    Zie:
    Heukels flora voor de iPhone

  11. Determineren per telefoon

    Een mobiele telefoon die gefotografeerde planten opstuurt naar een database, en je vervolgens vertelt onder welke naam die plant bekend staat. Wilfred Rubens lijkt dat een mooie toepassing van mobile learning. De vraag die oprijst is tweeledig. Hoe moe…

  12. Dit kan je misschien interessant vinden, al gaat het nog enkel om bomen in Noord-Amerika: http://leafsnap.com/, een iPhone-applicatie waarbij je een foto neemt van een boomblad en de software verschaft je info over de boomsoort, de zaden, de bloemen enzovoort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.