Technologisch determinisme

Nog even over het Edusite-artikel over de MSN-generatie.
Christian van ’t Hof, mede-auteur van het Jaarboek ict en samenleving 2006: De Digitale Generatie, stelt hierin onder andere dat er absoluut geen verschil is tussen de jongeren van nu en vroeger. Hij geeft aan dat jongeren vroeger zich vergelijkbaar zouden hebben gedragen als de huidige jongeren als men toen de beschikking had gehad over MSN en andere Internettechnologieën.

Maar gaat het daar nu niet juist om? Ik geloof niet onvoorwaardelijk in de invloed van technologie op het gedrag van mensen (technologisch determinisme). Maar als technologie het gedrag van jongeren beïnvloedt, dan zijn ze toch ook anders (misschien niet slimmer, sneller en socialer, maar wel anders).

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Een reactie

  1. De jongere zelf is niet anders, maar het effect van al dat “zappen” en al die informatie die op jongeren afkomt betekent wel dat ze minder kennis hebben en kennis ook minder waarderen. Alles staat toch op internet, en als het niet op internet staat dan bestaat het niet of is het niet relevant. Ik overdrijf nu een beetje, maar het is wel wat ik om me heen zie in de praktijk. Het is makkelijker om “kennis” bij elkaar te kopiëren en plakken dan vroegah in mijn tijd, toen je in ieder geval nog een boek moest lezen om uit over te schrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.