Website neuromythes

Binnen het onderwijs duiken regelmatig beweringen over leren op die niet op waarheid gebaseerd zijn. In Vlaanderen is nu een website gemaakt over deze zogenaamde ‘neuromythes’.

NeuromythesMISVERSTAND is een project van van de Vlaamse LUCA School of Arts en Hogeschool Odisee. Tweedejaarsstudenten van de opleiding Beeldende Vormgeving (LUCA) gebruiken hierbij ‘design thinking’ om docenten uit het middelbaar onderwijs te informeren over neuromythes.

Pieter Tijtgat van Hogeschool Odisee -co-auteur van het boek “Krachtig leren. Cognitief neurowetenschappelijk benaderd- wees me op de website die hij heeft gemaakt.  De inhoud wordt door de studenten gebruikt.

Men beschrijft neuromythes als volgt:

Neuromythes hebben meestal een kern van waarheid in zich, gebaseerd op fundamenteel onderzoek naar onze hersenwerking. Maar deze kleine kern wordt al te vaak opgeblazen tot veel te grote proporties en de ingrepen die men voorstelt gebaseerd op deze kennis leiden meestal niet tot de verhoopte leerresultaten.

Volgens de samenstellers zijn deze onwaarheden soms onschuldig, en leiden ze niet tot schade. Zo zijn coördinatie-oefeningen niet schadelijk. Ze verbeteren echter niet de communicatie tussen de linker- en rechter hersenhelft. Je moet volgens de makers echter waakzaam zijn dat je mensen geen inzichten biedt die “op sterke overdrijvingen” gebaseerd zijn.

De website bestaat voornamelijk uit een brein waarin je bepaalde gebieden kunt aan klikken. Vervolgens krijg je stellingen te zien waar je op kunt reageren. Daarna ontvang je een uitgebreide terugkoppeling. Helaas kun je de stellingen niet dichtklikken.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Tags: ,
0 reacties op “Website neuromythes
2 Pings/Trackbacks voor "Website neuromythes"
  1. […] Binnen het onderwijs duiken regelmatig beweringen over leren op die niet op waarheid gebaseerd zijn. In Vlaanderen hebben studenten nu een website gemaakt over deze zogenaamde ‘neuromythes’.Neuromythes.odisee.be is een initiatief van Odisee. Doel van dit project is het onderwijs wakker te schudden, te wijzen op het feit dat er neuromythes leven in het onderwijs en hiermee de kritische geest aanscherpen. Er is op dit moment al heel wat kennis over neurowetenschappen en onderwijs voorhanden. Toch blijven bepaalde neuromythes hardnekkig leven. Deze neuromythes hebben niet alleen een impact op hoe sommige leerkrachten les geven (bv. “deze leerling is een visuele leerder, dan zal ik hem enkel nog via prentjes laten leren”), maar ook hoe kinderen bepaalde misvattingen over onze hersenen overnemen (bv. “deze oefeningen helpen mijn linkerhersenhelft beter samenwerken met mijn rechterhersenhelft”). We willen deze (neuro-)mythes doorprikken door op een laagdrempelige manier leerkrachten en onderwijspractici te informeren en aan het denken te zetten.  […]

  2. […] Binnen het onderwijs duiken regelmatig beweringen over leren op die niet op waarheid gebaseerd zijn. In Vlaanderen hebben studenten nu een website gemaakt over deze zogenaamde ‘neuromythes’.Neuromythes.odisee.be is een initiatief van Odisee. Doel van dit project is het onderwijs wakker te schudden, te wijzen op het feit dat er neuromythes leven in het onderwijs en hiermee de kritische geest aanscherpen. Er is op dit moment al heel wat kennis over neurowetenschappen en onderwijs voorhanden. Toch blijven bepaalde neuromythes hardnekkig leven. Deze neuromythes hebben niet alleen een impact op hoe sommige leerkrachten les geven (bv. “deze leerling is een visuele leerder, dan zal ik hem enkel nog via prentjes laten leren”), maar ook hoe kinderen bepaalde misvattingen over onze hersenen overnemen (bv. “deze oefeningen helpen mijn linkerhersenhelft beter samenwerken met mijn rechterhersenhelft”). We willen deze (neuro-)mythes doorprikken door op een laagdrempelige manier leerkrachten en onderwijspractici te informeren en aan het denken te zetten.  […]

Abonneer via email

Volg

Subscribe via RSS
april 2019
M D W D V Z Z
« mrt    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Archief

Categorieën

Top

%d bloggers liken dit: