West-Kreta, Athene en zeilen in de Saronische Golf

Vandaag zijn we teruggekeerd van ruim twee weken vakantie in Griekenland. Mijn vriendin en ik zijn eerst een week op West-Kreta verbleven. Vandaar uit zijn we naar Athene gegaan. Daarna hebben we ten zuiden van Athene in de Saronische Golf gezeild.

Via Ross Holidays hadden we een appartement gehuurd in Chrysí Aktí, vlak bij de stad Chania. Deze eerste week hebben we het bewust rustig aan gedaan. We hebben de mooie Venetiaanse havenplaats Chania twee keer bezocht (de Agora en de oude haven zelf zijn erg de moeite waard). Verder hebben we korte wandelingen in de omgeving gemaakt. Met tussen de 35 en 40 graden vond ik het te warm om te wandelen door één van de beroemde kloven van Kreta. We hebben wel veel stranden bezocht, zoals het mooie maar ook druk bezochte strand van Elafonissi.

Hieronder vind je een foto impressie van de week op West-Kreta:

Link voor iPad-gebruikers

Op vrijdag 17 augustus hebben we een binnenlandse vlucht genomen naar Athene (ook geregeld door Ross Holidays). In Athene ontmoetten we mijn zus, zwager en vier zeilvrienden. Via Booking.com had ik lang geleden hotelkamers geboekt in het luxe Royal Olympic Hotel, in het centrum van Athene (vroeg boeken scheelt vaak veel geld). We hebben het centrum bezocht, en de Akropolis beklommen.

Op zaterdagmiddag zijn we naar de jachthaven van Athene, Kalamaki, gegaan. Via Amorgos hadden we twee Dufour’s 385 gehuurd, waarmee we in de Saronische Golf flottielje zijn gaan zeilen. We hebben de volgende plaatsen ‘aangedaan’:

  • Angistrion (op het eiland Angistri, minst idylisch)
  • Palaia Epidavros (Peloponnisos)
  • Vathi (eiland Methanon, kleinschalig, erg de moeite waard)
  • Poros (gelijknamig eiland, mooie ligging, toeristisch)
  • Perdika (eiland Aegina, kleinschalig, erg de moeite waard)

De jachthaven van Athene moet je zo veel mogelijk vermijden. Een aangrenzende discotheek houdt menigeen met harde muziek tot vroeg in de ochtend wakker, en de sanitaire voorzieningen zijn niet de moeite waard.

De eerste dag is één van de boten uit onze flottielje aan lager wal geraakt. Uiteindelijk heeft een reddingsboot deze zeilboot van 50 voet weer vlot moeten trekken. De eerste twee dagen hadden we veel wind (windkracht 6) waardoor we geen baaitjes konden bezoeken om te zwemmen. Dit zeilgebied heeft overigens minder baaien, om tussendoor te bezoeken, dan de omgeving van Lefkas (waar we de afgelopen twee jaar hebben gezeild). Lefkas en omgeving vinden we daarom mooier.

We zijn dit jaar wel dolfijnen tegen gekomen. Wat een schitterende dieren! Ze hebben met ons meegezwommen en met ons gespeeld.

DSC02885

Hieronder vind je een korte video van de dolfijnen:

In Perdika heeft een jacht met daarop een erg arrogant publiek (rijkeluiszoontjes danwel crimineel geld) onze boot met aanleggen licht beschadigd. Vervolgens wilde men ontkennen daar verantwoordelijk voor te zijn. Diverse aanwezige zeilers riepen hen toen tot de orde, waarna zij over de brug zijn gekomen en de schade hebben vergoed (met dank aan onze flottieljeleidster die de onderhandelingen heeft gevoerd).

Toen we vanochtend opstonden, was onze boot bedekt met een laag as als gevolg van een grote bosbrand ten noorden van Athene.

We hebben al met al een schitterende vakantie gehad. Griekenland blijft een prachtig land, waar je nog steeds goedkoop op vakantie kunt gaan. In kleine plaatsjes betaal je bijvoorbeeld 20 euro p.p. voor een uitgebreide maaltijd met wijn (4 euro voor een liter), voorafjes (zoals gefrituurde courgetteballetjes), zelfgevangen vis en fruit toe. De mensen zijn vriendelijk, terwijl ‘de gewone man’ het er zwaar voor de kiezen krijgt.

Hieronder vind je de foto impressie van Athene en de zeilweek.

Link voor iPad-gebruikers

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Tags: , , , , , ,
Top

%d bloggers liken dit: