3D: de volgende generatie e-learning? (#in)

3D technologie is duidelijk in opkomst. Je ziet het aan de filmindustrie. Dankzij hologramtechnologie kan telepresence ook al worden toegepast, zoals dit filmpje van Cisco laat zien.

Het artikel Dome, computer could bring 3D learning to school beschrijft een voorbeeld van 3D technologie in het onderwijs:  

Here's how it works: students would put on specialized 3D glasses – not the kind found at movie theaters – and enter the dome where a video would be playing and illustrating several educational areas. For instance, a biology teacher could use it to explain how molecules work. Students would enter the dome and be able to see a molecule cell right in front of them as they study it.

Leren wordt op deze manier authentieker. Vaak taaie materie wint aan betekenis voor jongeren. De auteur noemt deze innovatie daarom niet ten onrechte "the next step in educating the next generation."

De technologie is nu nog bijzonder kostbaar. Maar dat waren computers twintig jaar geleden ook.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

4 reacties

  1. Dit is geen hologram. Deze vorm van telepresence bestaat uit twee live opnames vam hoge kwaliteit die op verschillende plaatsen worden opgenomen en op een overtuigende manier op een scherm bij elkaar worden gebracht. Het publiek ziet de tweede man dan ook alleen op het boven de spreker hangende scherm (zie 0.41m op het filmpje) en zien deze man niet op het podium zijn. In dat geval zou ik nu van stoel vallen van verbazing want dan zou het een echt hologram zijn en dat kan volgens mij nog helemaal niet. Een echt hologram in het platte vlak kan alleen worden waargenomen vanuit een bepaalde hoek en een in de ruimte staand hologram heeft nog steeds een projectiemedium zoals rook nodig. Cisco neemt overigens nergens in het filmpje de term hologram in de mond. Daarmee is natuurlijk niet gezegd dat deze vorm van telepresence niet waardevol is.

  2. @Patricia Kokx: ik had gedacht dat hier hologramtechnologie gebruikt was. in elk geval gebruikt Cisco deze technologie zelf al om online te vergaderen.

  3. Dat zou mooi zijn geweest :). Maar dat kan echt nog niet. Voor de zekerheid heb ik het nagevraagd bij een echte fysicus, en die heeft mijn commentaar bevestigd. Overigens schijnt er wel voortgang te zijn in de hologramtechnologie. Iets met projectie door middel van het gebruik van polymeren. Maar dat staat blijkbaar nog in de kinderschoenen en daarmee kunnen op dit moment alleen hele kleine hologrammen worden geprojecteerd. Nog even wachten tot die remote man ‘echt’ naast je staat dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.