5 jaar YouTube (#in)

De maatschappelijke betekenis van YouTube zal pas over een jaar of tien duidelijk worden, verwacht ik. Ik denk in elk geval dat YouTube, in de vijf jaar die het nu bestaat (en in combinatie met breedband), een flinke impuls heeft gegeven aan innovatie van het internet.

In vergelijking met vijf jaar geleden delen we kennis en informatie niet voornamelijk meer via tekst en plaatjes, maar nu ook via bewegende beelden. Het is veel gemakkelijker geworden om video's te maken en te verspreiden. Ooggetuigenverslagen, interviews, eigen videoclips, impressies van vakanties (en ja: de resultaten zijn niet altijd positief). 

Voor leren heeft video ook toegevoegde waarde ten opzichte van tekst. Je leert sommige zaken nu eenmaal beter als je ze voordoet of als je het voor ogen ziet. Daarnaast leren leerlingen veel als zij zelf video's maken en publiceren. Zo zijn er meer kansen en mogelijkheden.

Via een tweet van Vincent Evers heb ik de 100 populairste YouTube video's in nog geen 4 minuten ontdekt.

Lang zal YouTube leven!

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Een reactie

  1. 5 jaar nog maar! Een persoonlijk verhaal dat ik zelf grappig vond. Mijn dochter (net 8 jaar) was zeer geïnteresseerd in hoe Michael Jackson een ster is geworden. Ik vertelde over zijn start als kind nog in The Jackson 5. Mijn dochter wilde vervolgens weten of filmpjes van die optredens dan op YouTube werden gezet en hij daardoor een ster kon worden… Ach ja, als je 8 bent, kun je wereld zonder YOuTube niet eens meer voorstellen (als je in een bepaald deel van de wereld leeft dan). Dag, Esther

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.