Zeilen bij Göcek

Het zuidwesten van Turkije is een erg onderschat zeilgebied. Die conclusie trek ik op basis van een week flottielje zeilen in de baai van Göcek.

Bij zeilen in Zuid-Europa denk je al snel aan Griekenland (met name Lefkas), Kroatië of Sardinië-Corsica. De kust van Turkije is minder bekend. En dat is niet terecht. Gisteren zijn we terug gekomen van onze jaarlijkse zeilvakantie (in elk geval het zesde jaar op rij). Toen we deze vakantie boekten, zochten we in eerste instantie naar de mogelijkheid om in de buurt van Skopelos flottielje te gaan zeilen. Dat stuitte op allerlei logistieke problemen.

GöcekWe hadden weliswaar gehoord dat je ook in het zuidwesten van Turkije kon zeilen, maar we vreesden dat dit een saai gebied was (langs de kust zeilen), met weinig wind. Uiteindelijk hebben we toch maar via GoFun Sailing bij EGG Yachting de La Perla geboekt. Dat is een Dufour 405 GL uit 2012 (ruim 12 meter lang dus). Bij EGG Yachting konden we ook een 3G verbinding huren, zodat we draadloos internet op de boot hadden. Ik had dus kunnen bloggen, maar heb dat bewust niet gedaan.

Flottielje zeilen

Het voordeel van flottielje zeilen is dat jou heel veel regelwerk uit handen wordt genomen, en jij je kunt focussen op het zeilen zelf en op de ontspanning er om heen (zwemmen, zonnen, plaatsje bekijken, terrasje, hapje eten).

Bij flottielje zeilen vaar je met een vloot -dit jaar 8 boten- elke dag naar een bepaalde eindbestemming. Praktisch elke ochtend start je met een briefing. De flottieljeleiding vertelt dan wat de eindbestemming wordt, wat de weersverwachting is, wat aandachtspunten zijn (zoals een rif of ondiepte), waar je onderweg kunt stoppen om bijvoorbeeld te zwemmen en hoe je aan gaat leggen (ankeren, via een boei of mooring line). Je kunt ook tips en adviezen krijgen. Als je het gebied kent, kun je vooraf ook wensen wat betreft de route kenbaar maken.

Daarna ga je zelf op pad. De flottieljeleiding assisteert meestal ook bij het aanleggen of vertrekken. Dat is afhankelijk van de complexiteit van de situatie en of jij eerder bij de eidbestemming bent dan de flottieljeleiding. ’s Avonds kun je met de hele groep in een restaurantje eten, maar dat hoeft niet. Wij varen de laatste vijf jaar met twee boten, met daarop elk vier personen en gaan praktisch altijd met z’n achten eten: twee vriendenstellen uit Kerkrade, mijn zus, mijn zwager, mijn vriendin en ik. Een hele gezellige groep, al zeg ik het zelf.

De flottieljeleiding was dit jaar in handen van B&B Yachting. Bram en Bea zijn een Nederlands echtpaar dat in Turkije boten verhuurt en flottieljes begeleidt. En dat deden ze zeer deskundig en onstpannen. Zij reserveerden aanlegplekken, organiseerden een aantal keren korte wandelingen voorafgaand aan de briefing en hielden heel veel rekening met de zeer diverse samenstelling van de flottielje.

De ervaringen

Baai GöcekWe zijn op 26 juli vanuit de luchthaven van Keulen-Bonn naar Dalaman vertrokken. EGG Yachting stond daar met een taxibus klaar om ons in ongeveer een half uur naar de marina van Göcek te brengen. Vandaar uit zijn we op zondagochtend vertrokken.

We hebben prachtige baaien bezocht zoals Kapi Creek, Karacaören en de baai van het eiland Tersane. Daarnaast zijn we naar de marina van Fethiye gegaan. Dat is een meer toeristische plaats. Een beetje kitsch, als je het mij vraagt (en héél warm). Maar we hadden er walstroom en water. En de omgeving is mooi.

Een aantal opvallende zaken:

  • De faciliteiten in de marina’s van Göcek en Fethiye zijn geweldig. Heel schoon, modern, uitgebreid en werkend (vooral in Griekenland is dat niet altijd vanzelfsprekend).
  • We hebben nog nooit zo’n strakke organisatie meegemaakt bij het inchecken en uitchecken (papieren controleren, boot controleren, administratie afhandelen).
  • In de baaien heb je uiteraard geen uitgebreide faciliteiten. Maar wel een restaurantje met schone sanitaire voorzieningen. Soms kun je er ook douchen.
  • Men treedt heel streng op tegen milieuovertredingen. Je mag in baaien bijvoorbeeld niet douchen met zeep of shampoo (alleen afspoelen, dus). We hebben voor het eerst in 6 jaar tijd onze ‘waste tanks’ op de eindbestemming moeten laten legen (in Griekenland moet je die nog steeds op zee legen). Ook mag je bijna nergens ankeren.
  • Het resultaat is dat het er overal heel schoon is. Je vaart in een prachtig natuurgebied.
  • Er stond een hele mooie wind (meestal ZW windkracht 3-4).
  • Door de relatief korte afstanden kun je heel ontspannen zeilen. Je hoeft bijvoorbeeld nooit 5 uur te zeilen/varen om je eindbestemming te bereiken.
  • Door de vele baaien en eilandjes is de baai van Göcek heel afwisselend.
  • Boerderij TurkijeOp de dunbevolkte eilandjes waan je je in de middeleeuwen. Men kookt er buiten, en voornamelijk op hout. De mensen leven in kleine hutten, zonder veel meubels. Ze hebben er geen stromend water of permanente elektriciteit. Maar wel mobiele telefoons. Ze hebben weinig inkomsten, maar ook weinig kosten.
  • Het weer was prima. De laatste dag was regen voorspeld, maar die hebben we niet gehad. Je moet wel tegen de warmte kunnen (als je stil ligt).
  • Wat betreft prijsniveau is zeilen in Turkije duurder dan Griekenland, maar een stuk goedkoper dan Sardinië.
  • Mijn enige kritiekpunt betreft het eten. Dat was tamelijk eenzijdig. De vegetariër op onze boot heeft bijvoorbeeld vier avonden achter elkaar een vergelijkbaar stoofpotje van groente gehad.

Tot nu toe was Lefkas mijn favoriete zeilgebied. Na deze vakantie moet Lefkas de eerste plaats delen met de baai van Göcek.

Op Flickr vind je een selectie van de foto’s die we hebben gemaakt.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.