Anekdote webcam afplakken

De landelijk officier van justitie Cybercrime adviseerde gisteren om je webcam af te plakken. Ik moest daarbij denken aan een anekdote van een aantal jaren geleden.

Webcam
Foto: dgbury

Hackers blijken steeds vaker misbruik te maken van webcams. Het blijkt ook erg eenvoudig om iemands camera over te nemen. Daarmee wordt de privacy inderdaad geschonden.

Een aantal jaren geleden werkte ik bij Gilde Opleidingen. Ik hoorde toen van een medewerker van de ICT-afdeling dat een groep docenten toen webcams van hun werklaptop afplakten.

De aanleiding was de ervaring van een collega wiens laptop op afstand -en met toestemming- werd overgenomen om een probleem op te lossen. Toen deze docent zich er over verbaasde dat dit kon, vertelde de medewerker van de helpdesk dat docenten zelfs op afstand via de webcam gemonitord konden worden (ook door het College van Bestuur).

De grap werd niet begrepen, met als gevolg dat een aantal docenten de waarschuwing van de landelijk officier Cybercrime al serieus namen, voordat deze jaren later werd afgegeven.

Ik zal overigens mijn webcam niet afplakken. Het leven wordt zo saai zonder risico’s van geringe omvang.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.