Beperkende eigenschap maakt iPad geschikt voor leren (#in)

Why the iPad is such a great learning device is bepaald niet de meest uitgebreide en evenwichtige reflectie op het gebruik van de iPad voor leren. De blogpost bevat wel een aantal steekhoudende en opvallend sterke punten van dit apparaat voor leerdoelen:

  • Je kunt maar op één scherm tegelijkertijd werken. Op een laptop of computer kun je veel gemakkelijker en sneller switchen tussen applicaties. Op de iPad gaat dat lastiger. Vanuit het oogpunt van leren is deze beperking echter een voordeel:

    However as a learning tool, the iPad’s single-screen interface reduces elements of interruption and potentially enhances user orientation to a specific task.

    An abundance of features can be a disturbance to the cognitive process and educators often prefer mobile devices without distracting features like messaging and phone calls.

    De befaamde Cruijffiaanse wijsheid gaat hier dus ook op.

  • De iPad combineert computerkracht met mobiliteit en interactiviteit. Daardoor kun je educatieve technologie op een motiverende, gepersonaliseerde, manier binnen betekenisvolle contexten inzetten.

De auteur haalt ook nog een onderzoek aan waaruit zou blijken dat de iPad een betere e-reader zou zijn dan bijvoorbeeld de Kindle. In het onderzoek is overigens gekeken naar voorkeuren van studenten, en niet naar de eigenschappen van de apparaten. Volgens mij kun je de voorkeuren van studenten echter niet loskoppelen van de rijkheid aan functionaliteiten van de iPad, in vergelijking met een ‘echte’ e-reader. Want als je kijkt naar hittebestendigheid, een reflecterend scherm of batterijduur dan scoort een Kindle toch echt beter dan een iPad.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

2 reacties

  1. Hier ben ik het toch niet helemaal mee eens. Op een iPad kun je wel degelijk snel switchen tussen applicaties door de “thuisknop” 2 keer snel in te drukken. Ik ervaar geen meerwaarde van een pc/ laptop daarin boven de iPad. Daarnaast kun je op je iPad tijdens het werken nog ook steeds gestoord worden door binnenkomende mail als je de push-optie aan hebt. Maar terecht geef je aan dat je deze optie dus uit kunt zetten en de “pling” niet hoord als er een mail binnenkomt tijdens het werken op een andere applicatie. Maar ja…op de laptop zet je dan gewoon je mail even uit en dan wordt je ook niet gestoord. De telefoontjes blijven met iPad en laptop altijd een storende factor 😉
    Wellicht bedoel je dat je niet meerdere schermen tegelijk open hebt staan? Maar volgens mij doen veel gebruikers dat toch al niet. Werk je in Word dan heb je op de achtergrond misschien nog een scherm open staan (bijvoorbeeld Powerpoint) maar je kunt maar in 1 tegelijk werken. In beide gevallen werkt het multi-tasken op ongeveer dezelfde manier dus.

  2. @Kim Kuipers: Ja, ik ken die mogelijkheid van de iPad. Toch heb je m.i. minder neiging te switchen tussen programma’s. Het wisselen gaat ook trager dan op een laptop/pc. Ik heb op mijn laptop nu bijv. 7 applicaties open staan. Het wisselen gaat heel snel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.