Berend is niet meer (#in)

Gisteravond bereikte mij via Twitter het bericht dat Berend van de Weerdt maandag jongstleden tijdens een bezoek aan het Europees parlement in Straatsburg geheel onverwacht is overleden. Willem Karssenberg mailde mij vervolgens ook het overlijdensbericht.

Als je je bezighoudt met ICT en onderwijsinnovatie dan kon je niet om Berend heen. Hij speelde al vele jaren een prominente rol op dit terrein, met name binnen het groene onderwijs (hij was één van de initiators van het Groen Kennisnet). Ik kwam Berend vaker tegen op bijeenkomsten, beursen en conferenties over ICT en onderwijs.

Wat echter maar weinig mensen weten, is dat ik ooit les heb gehad van Berend. Ik werkte (het zal begin 1996 zijn geweest) toen net bij BVEnet. Wij zijn toen met de collega's naar STOAS gegaan waar wij door Berend wegwijs werden gemaakt in -als ik mij goed herinner- zaken als attachments sturen via Pegasus mail, zoeken met Lycos en bestanden verplaatsen met FTP. Twitter, Facebook en Google bestonden nog niet.

Ruim anderhalf jaar geleden heb ik een blogpost geschreven waarin ik aan de hand van oude exemplaren van het blad Profiel terugblik op ICT in het onderwijs. Berend kwam hier ook in aan het woord:

"Berend van de Weerdt beschrijft in oktober 1997 een paradigmaverschuiving als gevolg van ICT. Hij illustreert dat er "nauwelijks nog muren om de klas heen staan", en voorspelt dat het onderwijs meer transparant zal worden waarbij de docent de rol van kennismakelaar zal vervullen (filter en gids).

"De kennis zal voor een belangrijk deel via het scherm gaan verlopen."

voorspelde Van de Weerdt. Dit vraagt om een andere didactiek, en andere vaardigheden. Berend van de Weerdt geeft in deze bijdrage ook aan dat het internet weinig te bieden heeft voor leerlingen met een accomoderende leerstijl, terwijl het beroepsonderwijs veel van dergelijke leerlingen kent:

"Niet voor niets is het internet bij scholieren nauwelijks populair: er is weinig beschikbaar waar ze zich in herkennen."

Hieronder vinden jullie tenslotte een kort interview dat ik tijdens de BETT van 2010 hield met Berend. Triest dat Berend er niet meer is.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.