Bezoek Deutsch Historisches Museum #OEB16

De laatste jaren probeer ik, elke keer als ik Berlijn ten behoeve van de Online Educa bezoek, naar een museum te gaan. Dit keer was dat het Deutsch Historisches Museum.

Nie wieder krieg
De tekening is van Käthe Kollwitz

Het zal geen verrassing zijn, maar dit museum gaat over de geschiedenis van Duitsland. De vaste tentoonstelling – de tijdelijke ‘Ausstellung’ heb ik niet bezocht- omhelst de periode van 500-1994. Ik heb me vooral gericht op de periode vanaf 1800. En daar was ik al uren zoet mee.

De tentoonstelling begint met een uitvoerige video over de geschiedenis van Duitsland. Een aantal museumstukken komen in deze video voor. Verder is de vaste tentoonstelling opgebouwd in periodes. Aan de hand van schilderijen, voorwerpen en later foto’s en filmbeelden wordt de geschiedenis van Duitsland verteld. Je kunt gebruik maken van een audioguide en verder staan er per periode en per object teksten in Duits en Engels.

Friedrich der Grosse (met zijn aardappels), het heilige Roomse Rijk, de invloed van Napoleon, de eenwording van Duitsland in 1871 (en nogmaals ongeveer 120 jaar later), het anti-semitisme (door de eeuwen heen!), de industrialisatie (en de sociale strijd), het autoritaire bewind van Von Bismarck, de verschrikkelijke Eerste Wereldoorlog, de nog ergere Tweede Wereldoorlog, de Koude Oorlog, de jaren zestig met de studentenprotesten en de Val van de Muur. Het komt allemaal aan de orde.

Er wordt bijvoorbeeld pijnlijk duidelijk dat extreem-rechts altijd een zondebok heeft gezocht om maatschappelijke onvrede te mobiliseren, en onder meer onacceptabel gedrag van individuen projecteert op een hele (bevolkings)groep. Verder wordt duidelijk dat Hitler met 33% van de stemmen in januari 1933 kanselier is geworden. Andere partijen hebben hem vervolgens de ruimte gegeven zijn macht uit te breiden. Na de Rijksdag had hij gehoopt bij de verkiezingen van maart 1933 de absolute meerderheid te krijgen. Dat is ondanks alle propaganda en intimidatie niet gelukt. Vervolgens heeft hij met andere middelen de absolute macht verworven.
Het verzet tegen de nazi’s was aanwezig, maar zeer versnipperd en mede daarom machteloos.

Dit zegt iets over het lerend vermogen van de mensheid.

Een bezoek waard, dit museum (en het was helemaal niet druk).

Hieronder vind je mijn foto’s.

Online Educa Berlijn 2016

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.