Boeken lezen op de iPad (#in)

Een paar dagen gelezen heb ik geblogd over documenten lezen op de iPad. In deze voorlopig één na laatste bijdrage over mijn ervaringen met de iPad, wil ik ingaan op het lezen van boeken via de iPad.

Net als bij het lezen van documenten, spiegelt het heldere scherm van de iPad ook bij boeken te veel om prettig in het volle zonlicht te kunnen lezen. Een traditionele e-reader lijkt daar meer geschikt voor te zijn. Zit je echter niet in de volle zon, en heb je geen emotionele binding met een papieren boek, gebruik dan gerust dit apparaat als e-reader (al is er één 'maar').

Ik gebruik drie applicaties:

  • De officiële iBooks applicatie, met de interface van een boekenkast. Deze full color applicatie geeft je de mogelijkheid om woorden in een tekst op te zoeken ( in een woordenboek, de wikipedia of via Google), om woorden te bookmarken en om lettertypes aan te passen. In de bookstore vind je nogal wat gratis boeken, bijvoorbeeld van oude filosofen (ook Nederlandstalig). Verder is het aanbod (Nederlandtalige) boeken vooralsnog beperkt. Je kunt in Nederland nog niets kopen. Dit gaat wel snel veranderen.
  • Kindle. De e-reader software van Amazon. Deze applicatie stelt je in staat een keuze te maken uit het zeer uitgebreide aanbod van Amazon (ik heb geen Nederlandstalig boek kunnen ontdekken). Daarnaast kun je met deze tool pagina's bookmarken, passages 'geel maken' (high light) en notities aan tekst toevoegen.
  • Ik lees -vooral op vakantie- echter ook Nederlandstalige boeken. Die boeken koop ik vaker bij Bol.com. Deze leverancier gebruikt voor elektronische boeken het ePub-formaat. Met behulp van de applicatie Stanza kun je deze boeken op de iPad lezen. Stanza kent ook de mogelijkheid om woorden op te zoeken, te delen met anderen (bijvoorbeeld via Twitter) en om annotaties te maken. Het aanbod digitale boeken bij Bol.com valt echter ook in het niet bij de papieren edities.

Wat me verder opvalt is de prijs: ik vind het bedrag dat je moet neer tellen voor een digitaal boek aan de forse kant, als je er rekening mee houdt dat de uitgever niets hoeft te betalen voor drukken en distributie.

Ten opzichte van papieren boeken heeft de iPad met z'n e-book apps dus een aantal handige functionaliteiten. Het scheelt natuurlijk ook gesjouw, al kan de iPad waarschijnlijk niet goed tegen zand…. In vergelijking met de traditionele e-reader scoort de iPad in het volle zonlicht minder goed. De belangrijkste beperking vind ik op dit moment echter vooral het beperkte aanbod. Dat is -verwacht en hoop ik- een kwestie van tijd.

Meer bronnen over de iPad als e-reader?

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

2 reacties

  1. Het voordeel van elektronische boeken vind ik ook dat ze geen ruimte innemen. Het is dus wat gemakkelijker om het hele jaar door al de koopjes, aanbiedingen, gratis boeken, of ‘wellicht is het wat, maar ik weet het nog niet zeker’ boeken te verzamelen voor de vakantie.
    Het nadeel van de iPad is inderdaad dat hij niet meer werkt als je hem in een hersluitbare diepvrieszak stopt (zoals voor de Kindle wel wordt aangeraden bij gebruik aan het strand of in bad).
    Voor op vakantie zal het wellicht niet zo veel uitmaken, maar voor de rest van het jaar is er nog een andere ontwikkeling gaande: aanbieders beginnen te begrijpen dat het niet (meer) om één apparaat gaat, maar om “overal waar jij dat wil lezen”. Apple brengt iBooks ook naar de iPhone, Amazon heeft haar applicatie al geschikt voor PC, Mac, de iPhone, de iPad (naast natuurlijk hun eigen readers) waardoor je dat boek straks daar kunt lezen waar het jou het beste uit komt. Alleen synchroniseren van de plek waar je gestopt was met lezen met de versie op papier zal nog wel wat moeilijk blijven (idem voor de annotaties in de versie op papier). 😉

  2. @Pierre: ‘just in case’ boeken verzamelen? Interessante aanvulling. Wat jij signaleert rond e-reading, zie ik inderdaad ook met andere toepassingen gebeuren (documenten gebruiken etc).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.