BYOD vraagt om forse investeringen in infrastructuur

De invoering van Bring Your Own Device/Technology brengt forse investeringen in de infrastructuur met zich mee. Daarvoor waarschuwt Bailey Mitchell, de voorzitter van het Amerikaanse Consortium of School Networking. Hij heeft ook tips hoe hiermee om te gaan.

Op zijn eigen school is het aantal ‘devices‘ dat toegang zoekt tot het netwerk van de onderwijsorganisatie in één jaar tijd gegroeid van 10 duizend naar ongeveer 19 duizend. Deze apparaten hebben meer bandbreedte nodig. Hoe verdedig je dat naar je bestuur? Welnu: een tekort aan bandbreedte wreekt zich vanzelf. Docenten zijn zo afhankelijk geworden van internet dat het primaire proces onmiddellijk wordt verstoord als je te weinig bandbreedte hebt.

Mitchell’s school heeft nu drie netwerken van goede kwaliteit: een vrij toegankelijk netwerk, één netwerk voor docenten en een netwerk voor studenten. Hij adviseert scholen ook om providers te selecteren die in staat zijn bandbreedte in zeer korte tijd op te schalen. Het blijkt namelijk erg complex om de behoefte aan bandbreedte vooraf in te schatten. De brede adoptie van ‘BYOD/T’ leidt in elk geval tot een explosieve groei.

De behoefte aan bandbreedte neemt inderdaad sterk toe, zelfs zonder BYOD. Als de stabiliteit en betrouwbaarheid van de internetverbinding goed is, neemt het gebruik toe. We gebruiken ook toepassingen die steeds meer bandbreedte vergen (zoals streaming video). Dankzij de verbeterde toegankelijkheid van mobiele en draadloze technologie verwachten we ook altijd en overal over internettoegang te kunnen beschikken.

Wij passen ons gedrag aan technische mogelijkheden aan. Achteraf is het eigenlijk ongelofelijk dat we ooit genoegen hebben genomen met een modemsnelheid van 14.400 bits (mijn eerste privé internetverbinding). Ik verwacht eerlijk gezegd ook niet dat we het plafond van de ‘bandbreedte-behoefte’ op korte termijn zullen bereiken.

 

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

2 reacties

  1. BYOD is inderdaad erg belastend voor de school. Toch denk ik dat de voordelen tegen de nadelen op kunnen. Het voordeel van permanent in je eigen “omgeving” te werken met de tools die je altijd gebruikt… Het is een erg aantrekkelijk principe!
    Onze school is, in samenwerking met de stad, een engagement aan het aangaan met een provider die exclusief voor het onderwijs breedbandlijnen aanbiedt die grote hoeveelheden aankunnen. Ik kijk er alvast naar uit!

  2. Er zijn inderdaad diverse voordelen. Ik heb er vaker over geschreven. En het is sowieso een onomkeerbare ontwikkeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.