De Apple TV en iPad in het onderwijs gebruiken

Hij stond al langer op mijn verlanglijstje. Maar gisteren heb ik dan ook eindelijk de Apple TV aangeschaft. De aanleiding was een toenemende nieuwsgierigheid over hoe je dit apparaat in combinatie met de iPad in het onderwijs kunt gebruiken. In deze blogpost geef ik een aantal suggesties.

De Apple TV is een klein kastje dat je met een HDMI-kabel aan kunt sluiten op een breedbeeld TV. Het kost 109 euro, voor de HDMI-kabel heb ik 18 euro betaald. Je kunt er via de iTunes Store gehuurde of gekochte video’s op bekijken, content van bijvoorbeeld Flickr, YouTube of Vimeo tonen èn foto’s, video’s en muziek van je eigen PC of Mac weergeven (via Thuis delen).

De mooiste toepassing vind ik echter dat je materiaal via AirPlay draadloos op je TV kunt weergeven. Deze optie maakt de Apple TV en iPad m.i. erg bruikbaar voor het onderwijs.

Het installeren en configureren van de Apple TV is typisch Apple. Erg intuïtief en eenvoudig. Het meest ingewikkelde is het invoeren van wachtwoorden via een afstandsbediening. Verder moest ik even Googlen hoe ik AirPlay op mijn iPad kon activeren. Als de Apple TV aan staat, dan druk je 2x op de homeknop van je iPad. Je ‘swipet’ dan naar links tot je bij de optie uitkomt waarmee je de muziek kunt bedienen. Daar vind je ook de AirPlay-knop. Kies voor Apple TV en kies voor Synchroniseer (je hebt dan beeld op je TV en iPad).

Hoe kun je de iPad en Apple TV in het onderwijs gebruiken? Een aantal suggesties.

  1. Je geeft jouw iPad aan een groepje van drie lerenden. Zij gaan brainstormen via een Mindmap-tool over de structuur van een projectplan. De andere lerenden volgen het proces op het beeldscherm. Na één minuut wisselt de groep van samenstelling. Als je meerdere iPads tot je beschikking hebt, kun je via AirPlay switchen tussen iPads.
  2. Je geeft een lerende de opdracht om binnen vijf minuten informatie over een bepaald onderwerp online op te zoeken. Via het beeldscherm maak je zichtbaar hoe het zoekproces verloopt en op basis waarvan de lerende bronnen selecteert. Nota bene: hier kun je ook een iPhone of iPod Touch voor gebruiken.
  3. Je laat lerenden via applicaties als Screenchomp of Educreations uitleg geven, bijvoorbeeld over een natuurkundige wet. Andere lerenden, en jij als docent, geven dan feedback.
  4. Je laadt een foto van een historische gebeurtenis in een applicatie als Screenchomp of Educreations. Je laat lerenden personen aanwijzen en laat lerenden verwerkingsvragen stellen (wie is Chamberlaine, wat was zijn rol, enzovoorts).
  5. Je laat lerenden video’s over politieke stromingen zoeken. Enkele video’s laat je zien, en bespreek je (wat zijn de belangrijkste kenmerken van deze politieke stroming, wat zijn belangrijke vertegenwoordigers van deze politieke stroming).
  6. Je laat lerenden elkaar interviewen aan de hand van reflectieve vragen. Bespreek plenair enkele video’s waarin op een goede manier wordt gereflecteerd.

Natuurlijk kun je deze leeractiviteiten ook zonder AirPlay en de iPad uitvoeren. De belangrijkste toegevoegde waarde is echter de flexibiliteit. Je kunt het apparaat laten rouleren, zonder dat lerenden ‘voor de klas’ hoeven te verschijnen. Ook kun je wisselen tussen meerdere apparaten, als je daar de beschikking over hebt. In dat geval is het wel handig een structuur af te spreken (wie presenteert wanneer).

Vanzelfsprekend kun je de iPad en de Apple TV ook gebruiken voor instructies of om video’s te laten zien.

Nota bene: via een converter kun je ook AirPlay op een VGA-projector gebruiken.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

10 reacties

  1. Zo lang je er rekening mee houd dat wireless voor ipad of phone in zelfde subnet of vlan moet zitten en RADIUS word compleet niet ondersteunt….

    Dus ik vind het meer voor thuisgebruik en zou eerder een tv of beamer halen die gewoon dlna ondersteunt….. Teminste niet aan de bonjour service gebonden.

  2. Het selecteren van hetzelfde netwerk lijkt me nu niet het grootste probleem. Wat is de relevantie van RADIUS in dit geval?

  3. Dank voor je review.

    De voorgestelde suggesties kunnen ook een stuk goedkoper én met minder bedrading en stroomverbruik. Via kleine software- tools als Airserver of Reflection die je op de meestal toch al aanwezige PC/Laptop kan installeren waarmee de beamer is verbonden.

    Ook hier is de voorwaarde dat de Ipads hetzelfde netwerk gebruiken als het toestel dat met de beamer is verbonden.

    http://ictohub.wordpress.com/2012/06/12/ipad-weergeven-op-een-pc-al-dan-niet-aan-een-beamer-gekoppeld/

  4. Interessant. Dank voor de toevoeging. Ik heb je tweede, overlappende, bericht, niet gepubliceerd.

  5. Ons netwerk (OGVO) is beveiligd dmv “enterprise security” als ik het goed begrepen heb. Dit betekent dat je het apparaat aanmeldt op wifi dmv gebruikersnaam en wachtwoord. De apple tv ondersteunt dit niet waardoor de apple tv niet kan worden aangemeld op het wifi netwerk. Dit is wel nodig voor de airplay. Ik ben erg benieuwd naar mogelijke oplossing, anders dan een wifi accespoint er naast zetten.

  6. Ik zal dit eens bij de OU testen. Heb mijn Apple TV helaas nu niet bij me 😉
    Je kunt wel de Apple TV via een Ethernet kabel aan een MacBook koppelen. Vervolgens kiezen voor internet delen.
    Daarna kun je iPads toegang geven tot je Apple TV. Je hebt dan dus wel een MacBook nodig met toegang tot het beveiligde netwerk. Zie:
    https://discussions.apple.com/thread/2415603?start=0&tstart=0
    Het grote voordeel van de eenvoud valt hiermee deels weg.
    Een andere optie is: een stukje van je netwerk vrij toegankelijk maken. Vinden systeembeheerders niet leuk.

  7. Ik heb een Apple TV aangeschaft voor gebruik met een Touchscreen TV in de conferentieruimte van de RU Universiteitsbibliotheek. Omdat HDMI tot afgelopen week het niet deed, kon ik het nog niet met een iPad testen. Waar ik eigenlijk nog het meest benieuwd naar ben, is hoe de configuratie zich gedraagt met meerdere iPad’s tegelijk.

    Idealiter zou tijdens een overleg, workshop of lessituatie iedere deelnemer met een eigen iPad moeten kunnen werken en mbv Airplay het grote TV-scherm overnemen. Kan ook heel rommelig worden wellicht, maar dat is een kwestie van afspraken maken.

    Komende week ga ik even ‘playtime’ inlassen hiervoor.

  8. Ik ben bezig om ipads in het basisonderwijs te implementeren. Graag wil ik dat de leerlingen hun ipads kunnen projecteren op het digibord. Mijn vraag is dan ook: kunnen er meerdere ipads via de apple tv gebruikt worden? Niet tegelijk natuurlijk maar om de beurt. Via de reflecor app is dat nogal een dure aangelegenheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.