De ELO als Trojaans Paard

)De redactie van Surfspace besteedt aandacht aan het recente proefschrift van Piet van der Zanden: The Facilitating University: Positioning Next Generation Educational Technology. Deze bijdrage bevat wetenswaardigheden over elektronische leeromgevingen (ELO), die relevant zijn voor het hele onderwijs.

Piet van der Zanden geeft aan dat de gemiddelde levensduur van elektronische leeromgevingen iets meer bedraagt dan 19 jaar. Volgens Piet is de huidige ELO-architectuur gebaseerd op solistisch opererende systemen. De adoptie van social software in het onderwijs wordt daardoor belemmerd. Piet voorziet wel dat het hoger onderwijs binnen vijf tot tien jaar een ICT-architectuur omarmt die wel online samenwerking en cocreatie zal ondersteunen.

Ik vraag me hierbij af of Piet technologie hierbij niet een te invloedrijke rol toedicht. Of sprake is van een ander paradigma op leren wordt immers niet alleen bepaald door technologie (technologisch determinisme?). Ook lijkt het er op dat hij uitsluit dat ELO's zich kunnen ontwikkelen in de richting van meer 'sociale' applicaties.

Piet omschrijft de ELO ook als een Trojaans Paard voor het huidige onderwijssysteem. Uit de toelichting blijkt echter dat Piet hiermee niet doelt op een disruptieve innovatie (wat ik had verwacht), maar op een applicatie die is aangeschaft om nooit meer te vertrekken.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.