DIGIlokaal: video’s in het onderwijs

Ietje Smid vroeg mij om eens kritisch te kijken naar DIGIlokaal: een website voor leerlingen (en andere belangstellenden) die een uitleg of instructie gemist hebben, een instructie nog eens willen terugkijken, of die anderszins een uitleg en instructie willen bekijken. Docenten en docenten in opleiding kunnen hier hun eigen video's of screencasts plaatsen.

DIGIlokaal bevindt zich nog in een testfase. Dat betekent dat nog niet alle onderdelen gevuld zijn. Je krijgt echter wel al een goede indruk van de opzet en uitvoering. De diverse 'videolokalen' bevatten al films. Dankzij RSS kun je geïnformeerd worden over nieuw gepubliceerde video's. Je kunt ook reacties plaatsen en video's delen via applicaties als Delicious of Facebook. Ook heb je de mogelijkheid om films te embedden of de URL's te kopiëren.

Ik krijg bij DIGIlokaal de associatie van TeacherTube. Alleen is Teachertube geavanceerder doordat je bijvoorbeeld zelf kanalen aan kunt maken. Ook vraag ik me af of we in het Nederlandse taalgebied niet al zo iets hebben als DIGIlokaal. En als dat nog niet het geval is: kan Teleblik of VO-content (en straks Wikiwijs) niet met deze functionaliteit worden uitgebreid?

Verder valt me op dat je als gast materiaal kunt raadplegen, maar dat je je moet registreren als je video's wilt uploaden. Volgens mij bevordert dit niet de wederkerigheid, vooral ook omdat ik mis hoe je je als docent mede-eigenaar kunt voelen van DIGIlokaal. Ik mis bijvoorbeeld eigenschappen van een community.

Ik mis ook de mogelijkheid voor leerlingen om video's te uploaden. Volgens mij kan dit prima werken als duidelijk wordt gemaakt wie video's upload (koppeling met profielen) en dat alleen educatieve video's geplaatst mogen worden.

Tenslotte bevreemdt de copyright bepaling mij. Je zou verwachten dat een nieuw initiatief als DIGIlokaal gebruik zou maken van Creative Commons, zoals VO-content bijvoorbeeld wel doet. DIGIlokaal maakt op dit moment ook gebruik van films op YouTube. Hoe kun je daar eigen copyrights aan 'hangen'? En mag ik een filmpje embedden terwijl ik op mijn blog wel Creative Commons hanteer?

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

2 reacties

  1. Hallo Wilfred,
    Bedankt voor het kritisch kijken!
    Even ter aanvulling:
    Ik zou erg graag zien dat er een ‘community’ gevoel gaat onstaan, dus daar werk ik nog aan.
    Evenals de Creative Commons bepalingen.
    (zie mijn blog op http://www.open20.nl/elgg/pg/profile/ismid)
    Uploaden door leerlingen: hoe wil je voorkomen dat er allerlei onzin video`s gaan uploaden zoals in teachertube bijvoorbeeld wel gebeurt? Is koppeling aan profielen dan voldoende denk je?
    Verder is er al wel contact met IPVO, maar daar kan ik op dit moment nog niet zoveel over vertellen.
    I.Smid

  2. @I.Smid: dank voor je reactie. Je voorkomt ‘onzin upload’ door anoniem uploaden niet toe te staan, goed te communiceren wat de bedoeling is of achteraf te modereren. Ook kun je je gebruikers laten aangeven of een video past binnen het concept, of niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.