Dit leer je niet op school

Je leert niet alleen op school, maar tijdens je hele leven. Seneca zou het gezegd kunnen hebben. De vraag “Wat heb je niet op school geleerd, maar had je willen weten toen je jonger was?” staat daarom centraal bij ‘They Don’t Teach You This In School’ (TDTYTIS), een initiatief van een 17-jarige Nieuw-Zeelandse jongen. ‘The Other Side To Education’ luidt de ondertitel van deze website.

TDTYTIS is een online bibliotheek met video’s en artikelen met levenslessen. Het is de bedoeling dat je leert van de ervaringen en fouten van anderen. De video’s, die ik heb bekeken, gingen overigens vooral over het ‘wat’ en minder over het ‘hoe’.

The videos and articles here on TDTYTIS will allow you to learn from the combined knowledge and experience of other generations, so that you can be more effective in whatever you do in life.

De levenslessen hebben betrekking op ondernemen, carrière, onderwijs, milieu, overheid, ‘sociaal’, technologie, kunst, leven en sport. Voorbeelden zijn:

Het is ook mogelijk om zelf video’s toe te voegen, en om je te abonneren op de RSS-feed. Uiteraard kun je bijdragen ook delen met anderen.

Uiteraard kent het onderwijs ook verborgen curricula. Toch is het relevant om je af te vragen wat je ‘op school’ moet leren, en wat er buiten? Je kunt als onderwijsinstelling niet al het noodzakelijke aan bod laten komen. Toch zul je bij het beantwoorden van die vraag je moeten realiseren dat jongeren niet van nature opgroeien in een context waar bijvoorbeeld bekwaamheden van de 21ste eeuw ontwikkelen. En je zult wat mij betreft gebruik moeten maken van datgene wat men buiten het curriculum om leert.

Via Hetkind.org

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.