Editie 2017 Top 200 Tools for Learning

Wat zijn de meest gebruikte leertechnologieën? Althans voor zover we de grote groep deelnemers aan Jane Hart’s jaarlijkse vragenlijst mogen geloven?

2.174 professionals op het gebied van leren en ontwikkelen uit 52 landen -waaronder ik- hebben dit jaar de moeite genomen om  aan te geven wat hun favoriete leertechnologieën zijn. Jane Hart maakt dit overzicht al meer dan tien jaar. De laatste jaren maakt zij daarbij een onderscheid in:

  • Tools voor persoonlijk en professioneel leren.
  • Tools voor werkplek leren.
  • Tools voor onderwijs en opleiden.

Jane geeft aan wat het verschil is ten opzichte van verleden jaar. Verder zie je snel welke tools nieuw in de lijst voorkomen. Daarbij gaat het niet alleen om echt nieuwe applicaties (zoals Microsoft Teams) maar ook om applicaties die al langer bestaan (ik denk aan Goodreader). Je kunt ook de ontwikkeling door de jaren heen volgen. Je ziet dat sommige toepassingen door de jaren heen worden gebruikt (zoals Google Search of Moodle), terwijl andere applicaties recent populair geworden zijn (denk aan Canvas). Een applicatie als Delicious heeft een enorme val doorgemaakt (nummer 1 in 2008, nu niet meer in de top 200). Sommige tools zijn helemaal verdwenen (Google Reader is wellicht het meest bekende voorbeeld).

Het valt mij ook op dat veel applicaties in al de drie categorieën hoog scoren (LinkedIn, Slack en Yammer uitgezonderd). Veel (populaire) leertechnologieën zijn oorspronkelijk ook niet voor leren gemaakt (maar worden er wel voor gebruikt). Tenslotte valt het me elk jaar weer op dat ‘traditionele’ applicaties zoals Powerpoint en Word hoog eindigen in Jane’s lijst.

Per tool vind je een korte omschrijving plus commentaren van gebruikers. Als Jane zelf Airtable zou gebruiken, zou je nog beter kunnen filteren in de lijst. Desalniettemin is het een hele prestatie om elk jaar weer een dergelijk overzicht te presenteren.

Natuurlijk gaat het niet om de tools, maar om leerprocessen en leeractiviteiten die je ermee kunt faciliteren. Maar op een gegeven moment moet je keuzes maken ten aanzien van de instrumenten die je wilt gebruiken. Dan is zo’n overzicht erg bruikbaar om je te oriënteren en om in te grasduinen. (gebruik Control F om op term te zoeken).

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

3 reacties

  1. Tav leren ben ik zelf aan het experimenteren met The Seredipity Machine van Seats2meet. Via deze app kun je locaties vinden waar je interresante mensen kunt ontmoeten. Vervolgens kun je via Part-up (www.part-up.com) of vanaf 2018 via colony.io samen werken aan online projecten. Super leerzaam!

  2. Ik vraag me af waarom het leertechnologieën genoemd wordt. Kunnen we niet gewoon ’technologieën’ zeggen? Daar gaat het tenslotte om. Je gebruikt een technologie om leren te bevorderen. In het Engels zou het dan moeten heten technologies for learning, wat al dichter bij goed toegespitst taalgebruik is.

  3. Volgens mij gebruikt men in het Engels ook vaak de term learning technologies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.