Een workshop social media voor Beatrix

Ik heb me gisteren ook geërgerd aan de kersttoespraak van koningin Beatrix. Ik ben het wel vaker niet met haar (en dus met JP de premier) eens. Dat maakt me niet uit. Ergerlijk is dat zij van een achterhaald concept uitgaat, en dus slecht geïnformeerd is, als zij stelt dat ICT de mens onafhankelijker en afstandelijker heeft gemaakt.

Sander Duivestein verwoordt dat mooi. Volgens Duivestein heeft technologie er aanvankelijk inderdaad voor gezorgd dat mensen van elkaar vervreemd werden. Dat is echter lang zijn meer het geval:


In plaats van nog verder van elkaar af te komen staan, biedt het juist de mogelijkheid om elkaar op een unieke wijze te verbinden. Via LinkedIn, Schoolbank, Hyves ben ik in staat om oude relaties nieuw leven in te blazen. Via Twitter ben ik in staat om het leven van honderden mensen te volgen, hetgeen mij een unieke blik op hun leven geeft. Wij vormen een community. De stam van vroeger in een modern digitaal jasje.


Ik heb laatst in een gesprek Twitter inderdaad vergeleken met een digitale 'buurt'. Het verschil is alleen dat je met mensen in de buurt woont, waarmee je eenzelfde passie deelt (in mijn geval leren, nieuwe technologie, politiek). En het mooie is dat mijn 'buurtgenoten' met andere mensen in de 'buurt' wonen (omdat onze passies niet helemaal overeenkomen). Conversaties, die in de 'buurt' plaats vinden, zijn dan deels functioneel en deels 'gekeuvel'. Dat hoort er bij. En regelmatig komen uit deze virtuele contacten face-to-face contacten voort.

ICT is dus 'sociaal' geworden. Deze ontwikkeling vind ik zelf de belangrijkste internetontwikkeling van de afgelopen tien jaar. Koningin Beatrix heeft dat schijnbaar gemist. Bij dezen bied ik haar daarom een workshop 'social media' aan. Een retourtje Nijmegen-Den Haag en een goede fles wijn volstaan voor deze keer.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

3 reacties

  1. Misschien heeft Bea wel meer last van het oude mensen syndroom dan ze wil toegeven. Onderzoek van Pew laat zien dat van de Amerikanen het vooral de 65 plussers zijn die meer na- dan voordelen zien in sociale netwerksites.
    http://people-press.org/report/573/
    Overigens staan in hetzelfde onderzoek mobiele telefoons, email en internet in de top 4 van meest positieve zaken uit het afgelopen decennium.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.