Exit Teletop? (#in)

Tijdens mijn meivakantie publiceerde Dactique een persbericht waarin werd aangekondigd dat het van oorsprong Noorse itslearning een meerderheidsbelang heeft verworven in het Nederlandse elearningbedrijf. Uiteraard benadrukt het persbericht vooral zogenaamde strategische voordelen.

Ik verwacht echter dat deze stap op middellange termijn het einde zal betekenen van de Nederlandse elektronische leeromgeving Teletop, die door Dactique is ontwikkeld en -met name binnen het voortgezet onderwijs- wordt verkocht.

De initiatiefnemers van deze overname, eh strategische samenwerking, doen hier mistig over. Het persbericht spreekt ook van het continueren van de doorontwikkeling van o.a. Teletop en itslearning. Maar let vooral op de aanduiding 'initieel' bij de passage over het bestaande portfolio van diensten en producten. Daar hebben juristen vast lang over nagedacht.

Het bestand met veel gestelde vragen is hier een stuk transparanter over. Daarin staat, in tegenstelling tot wat het persbericht beweert, dat Teletop niet wordt doorontwikkeld.

Op de wat langere termijn zal een internationaal opererend bedrijf als itslearning nooit twee vergelijkbare producten 'in de lucht' houden. Denk aan Blackboard en WebCT.

Ruim anderhalf jaar geleden heeft Dactique er voor gekozen zich breder te profileren op het gebied van elearning. Tot die tijd heette het bedrijf Teletop. Onderstaand interview met directeur/eigenaar Quirijn Hamel heb ik tijdens de BETT van januari 2010 opgenomen.

Ik vermoed dat deze koerswijziging niet heeft opgeleverd wat men er van heeft verwacht, en dat de eigenaren eieren voor hun geld hebben gekozen. Dat is uiteraard hun goed recht.

Itslearning hoopt uiteraard dat gebruikers van Teletop op termijn soepel zullen migreren naar een nieuwe versie van de van oorsprong Noorse elektronische leeromgeving. Hun marktaandeel zal dan in deze lastige markt naar verhouding fors toenemen (een argument dat overigens niet wordt gebruikt in het persbericht).

Voor scholen die nu Teletop gebruiken, breekt echter een periode van herbezinning plaats. Een pas op de plaats om te reflecteren op het bestaande gebruik van de elektronische leeromgeving. Voor leveranciers van onder andere N@tschool, Moodle, Fronter en -vooruit- Blackboard is dit een periode van nieuwe kansen. Of wil men wellicht andere leertechnologie gaan gebruiken, dan een elektronische leeromgeving?

Waar ik tenslotte ook benieuwd naar ben, is naar de gevolgen voor de 'poppetjes'. Quirijn Hamel blijft volgens het persbericht als voorzitter en algemeen directeur actief binnen itslearning Nederland bv. Nog niet zo heel lang geleden is Egbert van de Winckel echter overgestapt van Stoas naar itslearning Nederland. Vormen zij twee kapiteins op één schip? Voor hoe lang?

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

6 reacties

  1. Beste Wilfred,
    Mocht je meer willen weten over de samenwerking c.q. overname dan ben je van harte welkom op onze relatiedag in Ede morgen. Je kunt ook gewoon contact opnemen zoals overal in de berichtgeving staat. Op die manier zullen een hoop van je twijfels, vermoedens en gedachten in het juiste perspectief geplaatst kunnen worden.
    Vriendelijke groet,
    Pascal Scheurink

  2. @Pascal Scheurink: ik zag de aankondiging uiteraard, maar heb elders veel andere dingen te doen. Volgens mij is het vooral aan jullie om consistente informatie te verstrekken (zie het persbericht vs de FAQ als het gaat om de doorontwikkeling van Teletop).

  3. Om het heel neutraal te verwoorden: een interessante ontwikkeling, er is echter nog een partij die zal proberen van onzekerheden onder Teletop klanten gebruik te maken: Magister/Schoolmaster.

  4. Goed punt over magister. Een zware concurrent. Zij zijn ook thuis is Apps en zijn snel in het ontwikkelen.
    De eerste ELO die in een App heeft maakt een goede kans. Als ik het goed gehoord heb dan is Teletop er mee bezig. Alleen of dit gaat slagen met ITs-learning?
    R.Pols

  5. Beste Wilfred,
    Bedankt voor je reactie, echter is dat natuurlijk niet de essentie van mijn opmerking. Waar het om gaat, is dat je allerlei vragen en stellingen opwerpt die je eenvoudig had kunnen verifiëren. Dat zou ik ook verwacht hebben als je een objectief artikel over de samenwerking had willen schrijven. Het neigt nu een beetje naar een sensatiestuk en daarmee doe je jezelf naar mijn inzien te kort.
    Laten we de discussie niet verder online voeren, maar contact met elkaar opnemen om duidelijkheid te creëren, mocht die er niet zijn.
    Vriendelijke groet,
    Pascal Scheurink
    P.S. @R. Pols: De itslearning app is in ver gevorderd stadium en zal vandaag getoond worden tijdens de Dactique Relatiedag.

  6. @Stephan Kahmann: het overzicht met concullega-leveranciers was natuurlijk niet bedoeld om uitsluitend te zijn. Ik ken de ELO van Magister niet. Maar er zal zeker een markt zijn voor een alles-in-1 oplossing.
    @R.Pols: ik vraag me af of een App op dit moment een doorslagevend verkoopargument is. Bij veel potentiële gebruikers zal het volgens mij op de ‘nice-to-have’ lijst staan.
    @Pascal Scheurink: het was en is niet mijn bedoeling om een sensatiestuk te schrijven. De kern van mijn verhaal betreft de positie van Teletop binnen de ELO-markt. Wat dat betreft constateer ik dat Dactique daarover zelf niet eenduidig communiceert. De betreffende info zou wat mij betreft voor zich moeten spreken. En ik zou onderzoeksjournalistiek moeten doen om te achterhalen of de koerswijziging nu wel of niet heeft opgebracht wat werd verwacht. Verder loop ik wat te lang mee om nog echt enthousiast te worden van juichende ‘win-win’ persberichten bij overnames.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.