Gaat Google Wave email vervangen?

Gina Trapani van Lifehacker.com denkt dat Google Wave de potentie heeft om e-mail te moderniseren. Trapani schrijft dat email zich eigenlijk nooit ontwikkeld heeft. Het is in al die jaren in feite de vervanger van de gewone post gebleven. En daarmee schiet email te kort. Mensen willen namelijk ook online verdiepende conversaties voeren met groepen mensen. De auteur laat zien dat email daar niet voor geschikt is.

Google Wave kan volgens Trapani -op termijn- een alternatief vormen voor email. Google Wave behandelt conversaties namelijk als levende documenten. Om dit te illustreren heeft Trapani deze film ge-embed.

Een heldere illustrate van hoe Google Wave werkt. Opvallend genoeg gemaakt door iemand die zelf nog geen uitnodiging heeft ontvangen voor Google Wave.

Terug naar Trapani. Ondanks dat Gina Trapani veel potentie ziet in deze nieuwe Google applicatie, vindt zij Google Wave wel erg complex. Dat heeft voor een deel te maken, schrijft zij, met het nieuwe paradigma dat ten grondslag ligt aan Google Wave. Email was voor de meeste mensen gemakkelijk te bevatten omdat een bestaand proces werd vervangen en verbeterd.


Google Wave fundamentally conflates messaging and document-editing, so there's no obvious existing parallel for what you do in Wave to what you do now. It's not quite email, and it's not quite writing a Word document. Google Wave is both and neither, and that feels totally foreign, and makes Wave difficult to explain.


Een interessant vraagstuk. Zo te lezen valt Google Wave dus niet binnen de 'zone van naaste ontwikkeling' van de meeste internetgebruikers. Het is inderdaad de vraag wat voor gevolgen dit heeft voor de acceptatie van deze technologie.

Ik merk bij mijzelf ook dat een applicatie erg intuïtief moet zijn. Ik moet me niet hoeven door te worstelen door handleidingen. En ik wil al helemaal niet naar een cursus om Google Wave te kunnen gebruiken.

Volgens mij is dat ook de reden waarom computergebruikers maar zo'n klein deel van de functionaliteiten van hun PC of laptop gebruiken. Waarom ligt mijn netbook werkloos tegen over me? Onder andere omdat ik geen zin heb me te verdiepen in de manier waarop je onder Linux software kunt updaten en toevoegen.

Ik ben dus ook erg benieuwd naar de ontwikkeling van Google Wave. Email heeft wat mij betreft in de huidige vorm zijn langste tijd gehad (te veel 'push', te weinig gericht op effectieve groepscommunicatie). En ik deel de mening van auteurs die schrijven dat de huidige 'social media' (zoals Twitter en Facebook) geen volwaardig alternatief zijn.

Trouwens: Lifehacking.com heeft de afgelopen tijd geïnventariseerd waarvoor mensen Google Wave zouden willen gebruiken. Vooral mensen uit het onderwijs hebben hierop gereageerd.


Dozens of teachers, students, and academics of all stripes wrote in saying that they need better and faster ways to communicate and collaborate in and out of the classroom.


Je zou zeggen dat deze doelgroep voor deze doeleinden de beschikking heeft over een elektronische leeromgeving….

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

2 reacties

  1. Je citeert: It’s not quite email, and it’s not quite writing a Word document.
    Is dat niet ook het probleem dat mensen ervaren met het schrijven in een wiki? Het is niet precies een discussie, en het is niet precies een document schrijven. Je ziet dan dat mensen bij een paragraaf schrijven ‘iemand zou hierboven het volgende moeten veranderen’.
    Is Wave ‘wikified e-mail’?

  2. @Ton Zijlstra: ik had die associatie ook. Ik moest ook denken aan de ‘gewone’ Google Docs. Daar kan zich dat fenomeen ook voor doen, als je samen met anderen aan een document werkt. “Mag ik zo maar wat veranderen wat een ander heeft geschreven?” “Maar dan kan iemand anders in mijn tekst werken”. Dat soort vragen hoor je wel eens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.