Gaat pingen de ‘digitale kloof 2.0’ vergroten?

Dat woorden vaak verschillende betekenissen hebben, wist ik. Dat dat ook voor 'pingen' geldt, wist ik tot vanochtend niet. Ik heb namelijk altijd gedacht dat je met pingen de verbinding met een externe host kon testen, zoals ook het computerwoordenboek aangeeft.

De Volkskrant van vanochtend schrijft  dat 'pingen' een kruising is tussen sms en instant messaging (het artikel kan ik niet op de website vinden). Een vorm van communiceren die erg populair aan het worden is onder jongeren. Je kunt tekstberichten sturen zonder per bericht te hoeven betalen (pingen werkt via internet). De BlackBerry maakte deze vorm van communiceren als eerste mogelijk, waardoor deze 'zakelijke' telefoon nu erg populair is onder jongeren, aldus De Volkskrant. Opvallend is ook dat de jongeren in het artikel afgeven op de iPhone, waarmee je inmiddels ook kunt pingen: het touch screen is volgens hen onhandig (een echt toetsenbord zou handiger zijn), de iPhone zou snel stuk gaan (vooral het scherm) en de Blackberry zou minder gevoelig zijn voor virussen (wat m.i. klinkklare onzin is).

Computer idee voorspelde eind 2009 dat 2010 het jaar van het 'pingen' wordt. Zij beschrijven ook helder hoe pingen werkt.

Jongeren gaan 'ping' ongetwijfeld gebruiken om onderling te communiceren over onderwijsgerelateerde zaken. Pingen zal bij ouderen (en dus als communicatiemiddel tussen lerenden en onderwijsgevenden) niet snel populair worden. Je moet degene waarmee je pingt namelijk je pincode van je smartphone geven. Jongeren doen daar schijnbaar niet zo moeilijk over. Ze zouden zelfs "te kort" schieten in veilig en verantwoord online gedrag en zich zelfs minder strak houden aan regels rond IT-beveiliging

Ouderen -ook ik- bewaken hun pincode in het algemeen met hun leven (of is dat ongewenst risicomijdend gedrag?). De digitale kloof 2.0 zou dankzij deze manier van communiceren daarom wel eens groter kunnen worden. Behalve als de technologie-industrie ook hier wat op gaat vinden.

Update 17 april 2010: de informatie over de pincode is niet correct. Zie de commentaren hier onder. Dus wellicht is pingen wel een relevant communicatiemiddel voor allen. 

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

7 reacties

  1. Dag Wilfred,
    Een kleine correctie op je bovenstaande bericht: Elke Blackberry heeft een unieke identificatiecatiecode, het PIN-nummer. Deze code moet je echter niet verwarren met de pin-code waarmee je je telefoon beveiligd. Ik denk dat je het eerder kunt zien als een soort serienummer.
    Het delen van je Blackberry-pin-nummer is mijns inziens vergelijkbaar met je delen van je email-adres of je twitter-naam.
    Ik denk dan ook dat er qua privacy niets mis mee is.
    Groeten, Jaap

  2. Ha Wilfred,
    Ping op de iPhone werkt met een naam, die geef je aan de ander en je kunt, zodra je allebei verbonden bent met internet, berichtjes sturen. Ik gebruik het redelijk vaak, vooral met mensen die in het buitenland zijn.
    Heeft dus niets met veiligheid te maken. Pingen is in mijn ogen gewoon een gratis manier van smssen en omdat je er niet voor hoeft te betalen zullen de berichten nog frequenter heen en weer gaan. In het onderwijs? Ik zie er nog niet heel veel mogelijkheden voor tenzij het gaat om elkaar antwoorden doorspelen.
    Groet,
    Marieke

  3. Je schrijft: ‘jongeren gaan pingen over onderwijsgerelateerde zaken’. Dat denk ik niet. Als ik zo naar m’n eigen dochter (zit op een ROC) kijk, dan gaat het om het gebruikelijke berichtenverkeer waarin relaties het belangrijkste onderwerp is. Op z’n hoogst zal een keer gepingd worden dat een les is uitgevallen. Vooral prive dus over zaken die een tiener bezig houden. Via een Blackberry gaat dat sneller en handiger. Vandaar die mode.

  4. @Jaap_Walhout: dank voor de aanvulling en terechte correctie. Dat heb ik inmiddels ook begrepen. Ik had het artikel anders geïnterpreteerd. Of de journalist heeft het niet correct opgeschreven. Wat ook goed mogelijk is.
    @Marieke: dank. Ik heb Ping Lite inmiddels geïnstalleerd op mijn iPhone. Tip van een leerling tijdens de Conferentie over onderwijsvernieuwing en ICT. Mijn ping-naam is: wrubens
    Wat betreft onderwijstoepassingen: idd, antwoorden doorgeven (weer een reden om anders te gaan beoordelen) of mededelingen doen (in plaats van de telefoonketen; kun je ook groepen tegelijkertijd pingen?)
    @Arne Horst: dank voor je aanvulling. Parool en Volkskrant werken nauw samen, blijkt maar weer eens.
    @Antoine van Dinter: Graag gedaan
    @Elbert: lesuitval, ruzie tussen klasgenoten, klagen over een onrechtvaardige docent. Ook dat zijn onderwijsgerelateerde zaken….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.