Gastcollege e-learning trends

Vandaag verzorg ik een gastcollege over trends op het gebied van e-learning, in het kader van de post-HBO opleiding e-learning van Fontys Extens. Ik heb hiervoor geen presentatie gemaakt, maar een opdracht om via een wiki de belangrijkste trends inventariseren.

De term ‘e-learning’ -leren met behulp van internettechnologie- bestaat inmiddels zo’n tien jaar. Ondanks de relatief jonge leeftijd heeft e-learning behoorlijk wat trends gekend. Deze ontwikkelingen komen voort uit maatschappelijke veranderingen, andere opvattingen over en inzichten in leren, en technologische innovaties.

Trends zijn lange termijnbewegingen op een bepaald gebied. Op een gegeven moment wordt een trend ‘mainstream’, en is geen sprake meer van een trends (dat is volgens mij met ‘blended learning’ het geval). Trends kunnen ook veranderen, verdwijnen of weer terugkeren. In vergelijking met een hype, ontwikkelt een trend zich meer geleidelijk en is een trend ook duurzamer.

Wil je meewerken aan deze wiki? Dan kan dat. Na vanavond (wel even registeren).

Nota bene: de studenten hadden voor deze opdracht geen drie uur in Utrecht te hoeven zijn. Toch heb ik daar bewust voor gekozen. In combinatie met een baan wil zo'n uitgebreide opdracht er namelijk wel eens bij inschieten. Door hiervoor een bijeenkomst te reserveren, hoop ik dat zij zich beter op deze opdracht kunnen focussen.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.