Geeft de Apple Watch een impuls aan ‘wearable computing’?

Ik heb geaarzeld of ik deze blogpost zou schrijven. Ik beschouw mezelf immers niet als iemand die technologiegedreven is, of als een gadgetfreak. Ik beschouw ‘wearable computing’ echter als een relevant fenomeen, ook voor leren. En Apple zou er wel eens in kunnen slagen hier een nieuwe impuls aan te geven.

Smartwatches bestaan al langer. In tegenstelling tot de nieuwe generatie tablets uit 2010 loopt Apple hier niet in voorop. Gisteren heeft Apple eindelijk de Apple Watch gepresenteerd. Apple heeft een traditie op het gebied van innovatie van ICT (ja, ik weet dat Steve Jobs dood is), en daarnaast een schare gelovigen die blind kopen wat afkomstig is uit Cupertino en zich daarbij ook nog eens letterlijk toe laten juichen door een haag van in t-shirts geklede verkopers. Verder is Apple natuurlijk ijzersterk in marketing, en in het verkopen van producten waar in eerste instantie geen behoefte aan is.

Ongetwijfeld zullen snel sceptische verhalen de ronde gaan doen over de Apple Watch. Voor de iPhone zouden we immers ook geen 600 dollar overhebben, terwijl de iPad bij de presentatie betiteld werd als een iPhone waarmee je niet eens kon bellen. Nieuwe technologie wordt bij de introductie slechts zelden op z’n waarde geschat.

Dat zal ook gaan gelden voor de Apple Watch. “Jongeren hebben geen horloge meer”. “Ouderen wisselen hun horloge niet in voor een Apple Watch”. Dat zullen, vermoed ik, veel gehoorde reacties zijn.

Het mooie is echter dat we de Apple Watch niet in de eerste plaats zullen gaan gebruiken als horloge, net zo min als dat we de iPhone vooral gebruiken om te bellen. De Apple Watch lijkt op dit moment vooral gebruikt te worden voor het ontvangen en snel afhandelen van notificaties. Verder biedt de gebruikte sensortechnologie en een aantal bijbehorende apps de mogelijkheid om bepaalde lichaamsfuncties te monitoren. De Apple Watch heeft het dus in zich om een ‘lifestyle’-ding te worden voor een groep gezonde, goedverdienende, succesvolle oudere jongeren. Dat verkoopt.

En we zullen de Apple Watch voor toepassingen gebruiken, die nu nog niet bestaan. Het zou mij bijvoorbeeld niet verbazen als we op termijn over apps beschikken waarmee we onze hersenactiviteiten kunnen monitoren.

KITT Interior
Foto: “KITT Interior at Toronto Auto Show 2011” by Tabercil – Own work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons – http://commons.wikimedia.org/wiki/File:KITT_Interior_at_Toronto_Auto_Show_2011.jpg#mediaviewer/File:KITT_Interior_at_Toronto_Auto_Show_2011.jpg

Op dit moment lijken de applicaties, die gebruikt kunnen worden om te leren, beperkt te zijn. We zullen ook geen digitale leer- en werkomgevingen gaan gebruiken met de Apple Watch. Maar bijvoorbeeld wel notificaties van leertechnologieën. Ik verwacht ook dat we deze slimme horloge gaan gebruiken of efficiënter met elkaar te communiceren. Wellicht zoals Michael Knight in de jaren tachtig met zijn auto ;-).

Al met al is er weer een stap gezet in de richting van draagbare ICT. Deze technologieën zouden wel eens van invloed kunnen zijn op ons gedrag. Hoe precies, is nog niet bekend.

Ik zal er ongetwijfeld eentje aanschaffen, ook al heb ik twee hele mooie klassieke horloges. Ik ga er niet voor in de rij staan bij een Apple Store om het hierboven beschreven mallotige en sekteachtige gedrag niet te hoeven ondergaan. Maar ik ben wel geïntrigeerd door het concept, en de ontwikkeling ervan. Dat is mij de investering wel waard.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.