Gefeliciteerd vestiging De Lingeborgh van ORS Lek en Linge #excellentescholen

Vanochtend kregen 54  scholen te horen dat ze de komende drie jaar het predicaat ‘Excellente School’ mogen dragen. Ik heb twee redenen om één school op mijn blog in het zonnetje te zetten: vestiging De Lingeborgh van ORS Lek en Linge.

Lingeborgh
Foto: screendump afbeelding ORS Lek en Linge

De eerste reden is het feit dat deze school zichzelf heeft aangemeld vanwege de kwaliteit van de leerlingbegeleiding. Dat vind ik wel bijzonder. Zij besteden zeer veel aandacht aan begeleiding van leerlingen die betere resultaten boeken dan op basis van Cito-scores en probleemdossiers verwacht wordt. Maar liefst 30% van de leerlingenpopulatie heeft een ‘zorgindicatie’, waarvan de helft een meervoudige zorgbehoefte heeft. Er ligt een sterk accent op de reguliere leerlingbegeleiding in de klas.

De jury erkent dit ook volmondig in hun rapport (pdf), bijvoorbeeld:

“Beide aspecten, prestatie en welzijn, zijn nadrukkelijk in de school aanwezig. Leerlingen scoren een 9,2 op veiligheid en het percentage dat na het derde leerjaar het examen haalt, ligt rond de 90%. Er is een sterk bewustzijn voelbaar in de verschillende geledingen van de school en
een overtuiging dat succes en menselijk geluk samenhangen. (…) Men weet waar men voor staat en is veeleisend naar zichzelf en naar de leerlingen toe. Men heeft een duidelijke en ambitieuze aanpak die fenomenaal genoemd kan worden gezien de begin- en eindsituatie van bijna alle leerlingen. (…) De visie van de school in het
visiedocument geeft een glashelder beeld van de sterke inbedding van het excellentieprofiel in de praktijk van alledag.”

Van directeur tot conciërge, van visie tot uitvoering. De hele school is nauw betrokken bij begeleiding van leerlingen. Zij laten zien dat ‘passend onderwijs’ wel degelijk kan werken, als je daar fors op inzet.

Mijn tweede reden, om deze school in het zonnetje te zetten, is dat mijn vrouw -waar ik al meer dan dertig jaar niet mee getrouwd ben- op deze school werkzaam is als orthopedagoge en nauw betrokken is bij beleid en uitvoering van leerlingbegeleiding. Als partner ben je dan best trots, ja.

Lees ook het persbericht van de school zelf.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.