Geschiedenis van internet (hilarisch)

Volgende week vrijdag mag ik een lezing verzorgen over de wijze waarop het hoger onderwijs is beïnvloed door internettechnologie. Daarbij blik ik ook terug op de opkomst van internet. In dat kader ben ik -weer- bronnen tegengekomen die ik jullie niet wil onthouden omdat de inhoud ervan anno 2018 ‘onvoorstelbaar’ is.

De doelgroep van de inleiding van volgende week zijn studenten. Voor hen is internet een vanzelfsprekendheid. Dat was het natuurlijk niet in de tijd dat ik online ging (1 december 1995).

In onderstaande video legt Jeroen Teelen (de latere oprichter van Testvision) in een Teleac-cursus uit wat er allemaal komt kijken als je online wilt gaan. In de video wordt ook ingegaan op specificaties waar je computer aan moet voldoen. Let ook eens op de interfaces van de websites van toen.

In 1996 mag Joop van Zijl het jaaroverzicht presenteren. Daarin kondigt hij aan dat je het jaaroverzicht ook online terug kunt kijken. Vervolgens volgt een uitleg over hoe internet werkt. Daarin wordt o.a. aangegeven dat je nu geen uitgever meer nodig hebt om te publiceren. Je kunt eenvoudig zelf een ‘homepage’ maken en online zetten. In vergelijking met de huidige mogelijkheden was dat natuurlijk helemaal niet eenvoudig.

De verwachting van de makers van de video is ook dat de platenzaken het zwaar krijgen als gevolg van internet. Nee, streaming was nog niet aan de orde. We zouden CD’s in de VS gaan kopen. Alleen online betalen was nog een probleem. Verder aandacht voor porno. Tenslotte wordt aangegeven dat de groei van het gebruik dat jaar tot stilstand is gekomen. Omdat de meeste mensen zouden wachten op nieuwe toepassingen.

We blijken slechte inschatters te zijn van de mogelijkheden van nieuwe technologieën. We over- of onderschatten de impact. Dat blijkt bijvoorbeeld uit The best (and worst) technology predictions of all time. Let op: met name de oude citaten zijn niet altijd (letterlijk) gedaan.

A propos slechte voorspellers. Veel mensen -inclusief ik- hadden in 1998 geen flauw benul van de invloed van mobiele telefonie.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

4 reacties

  1. Beste Wilfred,

    Ik ben er vrij zeker dat ik de eerste was die in Nederland een try out deed met een online cursus en wel vanuit de Open universiteit. Ik denk dat het rond 1987 is geweest. Het project werd gesponsord door KPN en Philips de laatste stelde als eis dat ook MSX-computers gebruikt mochten worden. Vanuit de universiteit Maastricht werd het project geëvalueerd. Leuke details:
    1. door deze online cursus kregen 2 studenten met elkaar een ‘erg leuke verhouding’;
    2. Maastricht gaf een negatief oordeel over deze wijze van leren: de wachttijd voor het inloggen duurde vaak minuten en dat was te hinderlijk.

  2. Dag Kasper,

    Dat is vroeg. Welke technologie werd toen gebruikt? Een bulletin board?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.