Gratis online masterclass iquiry based learning

Van 24 september tot en met 1 oktober aanstaande verzorgt het Welten-instituut van de OU een gratis online masterclass over ‘inquiry based learning’, oftewel ‘onderzoekend leren’.

Inquiry-based learningDeze manier van leren verbindt wetenschappelijke kennis en manieren van de huidige onderwijspraktijk. Het didactisch model van onderzoekend leren is duidelijk gespecificeerd, maar de praktische implementaties verschillen afhankelijk van doelgroep en onderwerp.

Nieuwe technologische ontwikkelingen kunnen worden ingezet om het proces van onderzoekend leren te faciliteren. Aangezien onderzoek dikwijls een activiteit is die niet wordt beperkt door de muren van een school, is met name mobiele technologie veelbelovend voor het ondersteunen van ‘inquiry based learning’.

Lerenden blijken overigens ondersteuning nodig te hebben bij het opzetten en uitvoeren van een eigen onderzoek waarvan zijn kunnen leren. Onderzoek laat ook zien dat lerenden actief betrokken moeten zijn bij authentieke wetenschappelijke onderzoeken ten behoeve van de ontwikkeling van kennis en vaardigheden om de wetenschappelijke aanpak te kunnen begrijpen en waarderen.

In deze masterclass leert u meer over de rol die docenten spelen bij de begeleiding van lerenden met behulp van de zogenaamde IBL-cyclus en de ondersteunende rol die ICT hierbij kan spelen.

Deze masterclass is gebaseerd op de resultaten van weSPOT, een Europees onderzoeksproject waarin de docenten dr. Fleur Prinsen en dr. Stefaan Ternier actief betrokken zijn. Er zal bijvoorbeeld specifieke aandacht worden besteed aan de Personal Inquiry Manager, een mobiele applicatie voor iOS en Android die lerenden in staat stelt om hun eigen vragen te formuleren. In een praktische opdracht, zullen Fleur en Stefaan laten zien hoe gegevens met de weSPOT toolset verzameld en geanalyseerd kunnen worden.

Deze online masterclass vindt plaats van 24 september tot en met 1 oktober 2014. Op vrijdagmiddag 26 september en dinsdagavond 30 september vinden de live sessies plaats. Deelnemers kunnen tijdens de live-sessies vragen stellen.

De voertaal is dit keer Engels.

U heeft een account nodig bij OpenU om u in te kunnen schrijven.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.