Handige tips en een waarschuwing

Op deze regenachtige zondagochtend wil ik bij drie bijdragen stil staan waar ik onlangs op stuitte. Het gaat om twee bijdragen met handige tips en één verontrustend artikel.

We hebben het allen heel druk. Maar dat komt ook omdat we lang niet altijd heel efficiënt met onze tijd omgaan. Business Insider deelt daarom een presentatie over time management. Étienne Garbugli deelt hierin zesentwintig lessen die hij had willen weten toen hij twintig jaar was.

De presentatie bevat bekende lessen, die we echter lang niet altijd toepassen. Een voorbeeld is ’tijd is prioriteit’ of ‘stop met multi-tasken’. Andere tips zijn onder andere:

  • Plan slechts 4-5 uur echt werk. Er komt namelijk altijd werk bij.
  • Werk meer als je je goed voelt, ontspan als je je niet goed voelt.
  • Als je minder tijd beschikbaar hebt, werk je meer gefocust en productief.
  • Werk iteratief. Probeer niet perfect te zijn.
  • Scheid taken waarbij je hard moet nadenken, en taken waarbij je niet hoeft na te denken.
  • Organiseer belangrijke vergaderingen vroeg op de dag. De tijd die vooraf gaat aan een belangrijk overleg wordt vaak verspild.
  • Prioriteer. To-do lijsten kunnen ervoor zorgen dat taken dezelfde prioriteit krijgen.
  • Kijk niet te veel naar het verleden. Denk alleen aan vandaag en morgen.
  • Noteer datgene wat jou afleidt (zoals willekeurige gedachten). Als je ze opschrijft, stoppen ze jou te storen als je aan het werk bent.

Bijdrage twee is van Lub Snoek van Lifehacking. Hij beschrijft de vijf beste tools waarmee je kunt samenwerken.

  • Slack om berichten te sturen en bestanden te delen. Heeft een betaalde en gratis versie.
  • Asana om samen aan projecten te werken waarbij je handig inzicht hebt in de taken die gedaan moeten worden.
  • Stride (voorheen HipChat) waarmee je o.a. groepsgesprekken kunt voeren en waarmee je kunt videobellen.
  • Workplace van Facebook. Het voordeel van deze applicatie is dat gebruikers de interface kennen. Waarom ik deze applicatie niet wil gebruiken, wordt zo meteen duidelijk.
  • Speakap is een Nederlands product. Belangrijke onderdelen zijn nieuwsberichten, privéberichten en documentmanagement. Er is geen gratis versie. Je kunt wel een demo aanvragen. Prijzen zijn opvraagbaar.

Bijdrage drie is van André Staltz. Hij beschrijft hoe Google, Facebook en Amazon de onderliggende dynamiek en macht van het wereldwijde web drastisch hebben veranderd. Mede dankzij overnames hebben Google en Facebook directe invloed op meer dan 70% van het internetverkeer. De belangrijkste mediasites zijn voor ongeveer 75% van het bezoek aan hun website afhankelijk van Google en Facebook. Staltz schrijft onder meer:

These are no longer the same companies as 4 years ago. GOOG is not anymore an internet company, it’s the knowledge internet company. FB is not an internet company, it’s the social internet company. They used to attempt to compete, and this competition kept the internet market diverse. Today, however, they seem mostly satisfied with their orthogonal dominance of parts of the Web, and we are losing diversity of choices.

Verder laat hij zien hoe Amazon concurrentie heeft verpletterd.

Dat betekent dat drie spelers enorme invloed hebben gekregen op het wereldwijde web. Er is steeds minder sprake van een open web waarbij we niet afhankelijk moesten zijn van een partij. Staltz vreest dat we vooral Google-Facebook-Amazon verkeer gepresenteerd zullen krijgen. Het internet maakt dan plaats voor een ‘Trinet’ die ten koste van vrijheid gaat.

Staltz is behoorlijk pessimistisch. Ik vind dat hij terecht waarschuwt voor de dominantie van drie spelers. Dat is geen gezonde situatie. Daarom zouden we moeten proberen minder gebruik te maken van Google, Facebook en Amazon. Om die reden gebruik ik al een tijdje DuckDuckGo als zoekmachine en Firefox als browser. Ik wil daarom dus ook Workplace van Facebook niet gaan gebruiken.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.