Handleiding computer uit de oude doos (#in)

Gisteren stuitte ik bij toeval op de  handleiding "Mijn computer", die ik april 2000 voor mijn december j.l. overleden schoonvader geschreven heb.

Aanleiding was de computer die zijn kinderen en aanhang hem cadeau hadden gedaan ter gelegenheid van zijn 75ste verjaardag. Tot dan toe had hij nog nooit met een computer gewerkt. En het leek hem wel handig, als secretaris van een paardenvereniging. We hebben hem toen mijn computer cadeau gedaan (waarop ik een nieuwe kon kopen).

Om hem wegwijs te maken, heb ik toen 'op maat' een meer dan 50 pagina's tellende introductie geschreven. Als je hier bijna elf jaar later door heen bladert, realiseer je je wat er allemaal op het gebied van de thuiscomputer is veranderd, en wat niet.

De volgende doelen heb ik destijds in de inleiding opgenomen:

  • Je leert de belangrijkste onderdelen kennen en gebruiken.
  • Je leert hoe te handelen bij de meest voorkomende problemen.
  • Je leert de basisprincipes van Word (tekstverwerkingsprogramma) gebruiken.
  • Je leert enkele basisprincipes van de Windows Verkenner gebruiken.
  • Je leert wat Internet is.
  • Je leert de basisprincipes van e-mail toepassen.
  • Je leert de basisprincipes van surfen op Internet toepassen.
  • Je maakt kennis met enkele andere handige programma’s.

Dit waren de hoofddoelstellingen. Elk hoofdstuk kende meer specifieke doelstellingen. Illustraties en tips completteerden het geheel.

In de handleiding heb ik onder andere uitgelegd wat een floppy is, een cursor en een modem. Citaat:

Een floppy drive: dat is het sleufje aan de rechterkant (voorkant) van de kast. Je kunt hier diskettes instoppen. Op deze diskettes kunnen bijvoorbeeld documenten staan. Soms ook nieuwe computerprogramma’s, die je op je PC kunt installeren. Bijvoorbeeld: JT heeft een tekst gemaakt, die jij wilt veranderen. Hij geeft jou een diskette (ook wel floppy genoemd). Jij stopt deze in je PC, roept het bestand op (hoe daar komen we nog over te spreken) en kunt het veranderen. Als je een floppy er in hebt gestopt, dan kun je deze er uit halen door op het knopje bij de floppy drive te duwen. Probeer maar eens!

Ik heb o.a. behandeld hoe je een computer aan- en uit moest zetten (uitgaande van het toenmalige Windows 98), hoe je programma's kon starten en uitschakelen, en wat je moet doen als de computer vastloopt (met als tip:

"Word niet kwaad. Wind je niet op. Dat heeft toch geen zin. De PC merkt daar niets van (behalve als je ‘m het raam uit gooit. Dan is ie kapot.). Blijf rustig en lees onderstaande suggesties).

Ik heb de meest eenvoudige handelingen van Word 97 toegelicht (zoals een document opslaan en tekst knippen en plakken), net als enkele basisfuncties van Windows Verkenner (o.m. een bestand verplaatsen). Bij het maken van een internetverbinding ben ik uitgegaan van een inbelverbinding met een modem (volgens mij destijds een 56k6 modem):

Ook al heb je een zogenaamde “gratis” provider (12move rekent geen abonnementskosten), helemaal gratis is het niet! Je betaalt namelijk wel lokale telefoonkosten. Net als bij een gewoon telefoongesprek.

Bij e-mail heb ik o.a. beschreven hoe je elektronische post ophaalt, hoe je een document mee kunt versturen en wat het verschil is tussen “Aan”, “CC” en “Bcc” (anno 2011 ken ik mensen die dit verschil nog niet weten).

Tot mijn grote verbazing lees ik dat ik destijds uit ben gegaan van Surfboard.nl als startpagina. Dat was destijds een meta zoekmachine (kon ik me niet meer herinneren). Het woord 'Google' komt in de hele tekst niet voor! Wel Alta Vista, Lycos en HotBot.

Verder valt me op dat de basale instructies over de browser nog steeds actueel zijn. Sterk verouderd, daarentegen, is het "handige programma" waarmee je Euro's kunt omrekenen in guldens.

Floppy, modem, Lycos en Surfboard.nl. Alles vergane glorie. Dat geldt niet voor Windows, Word, e-mail of de Internet Explorer. Ook al zijn we enkele versies verder, de basishandelingen worden nog steeds hetzelfde uitgevoerd.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.