Hoe bevorder je dat lerenden online video’s bij the Flipped Classroom daadwerkelijk bekijken?

Hoe motiveer je lerenden om zich bij de flipped classroom daadwerkelijk thuis voor te bereiden? Julie Schell pleit ervoor om principes van Just-in-Time Teaching en Peer Instruction hierbij toe te passen.

Bij de flipped classroom bestuderen lerenden instructies via video in eigen tijd, maken zij verwerkingsopdrachten in de klas en discussiëren zij in de klas over de video’s. Julie Schell stelt echter:

A fundamental implementation of the flip however, is to engage students in coverage activities before they come to class.

Zij ziet in prinicpes van Just-in-Time Teaching en Peer Instruction mogelijkheden die lerenden motiveren om instructies thuis te bekijken, en te interacteren en het geleerde uit het geheugen op te halen. In deze aanpak staat een online opdracht centraal. Daarin beantwoorden lerenden twee conceptuele vragen die je zonder de video te bekijken, niet kunt maken. Daarnaast beantwoorden lerenden een feedback-vraag.

De antwoorden op de feedback-vraag worden geanalyseerd voordat de klassikale bijeenkomst start. Tijdens de klassikale bijeenkomst staan vooral conceptuele vragen centraal die via student responsesystemen beantwoord worden. Verder worden antwoorden op feedback-vragen geanonimiseerd besproken.

Om lerenden te motiveren deze vragen te beantwoorden, hanteert Schell en haar collega’s beoordelingen.

In deze blog post laat zij lerenden en docenten kort aan het woord, en werkt zij deze werkwijze in een schema uit.

Een risico bij the flipped classroom is inderdaad dat (een deel van) de lerenden de video’s inderdaad niet thuis bekijken. Schell geeft handreikingen die helpen deze video’s beter in te bedden in het curriculum. Een gevolg is wel dat lerenden thuis nog meer leeractiviteiten moeten uitvoeren. Terwijl de studielast van het ’thuis leren’ bij the flipped classroom al groot is.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

5 reacties

  1. Dank Ruben, dit was precies de vraag waar ik vanmorgen mee opstond! Een andere heel interessante vraag is of leerlingen nu echt ‘leren’ door te kijken naar een goede instructie op video. Zo vond ik in mijn zoektocht naar bewijs dat Flipping The Class ‘werkt’ de volgende interessante video over een onderzoek van Derrek Muller naar ‘Khan Academy and the Effectivness of science Videos’. Interessant!

    http://www.youtube.com/watch?v=eVtCO84MDj8

  2. Je zegt: “Een gevolg is wel dat lerenden thuis nog meer leeractiviteiten moeten uitvoeren. Terwijl de studielast van het ‘thuis leren’ bij the flipped classroom al groot is.”

    Maar voordat dit een eigen leven gaat leiden…
    Het hele idee achter Flipping the classroom is toch dat leerlingen thuis (een deel van) de instructie krijgen in plaats van op school?
    Omgekeerd kunnen ze dan op school hun huiswerk maken, daarbij geholpen door de leerkracht. Hulp die ze thuis niet krijgen.
    Er komen als het goed georganiseerd is dus geen activiteiten bij, maar ze worden in plaats en tijd omgedraaid. Vandaar het woord flippen toch?

  3. Ik heb over praktijkervaringen gelezen waarbij leerlingen zo’n 2 uur instructies thuis moeten bekijken. Dat is vaak meer dan bij ‘normaal’ thuiswerk. Bovendien is het saai, weinig uitdagend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.