Hoe verbind jij je met andere mensen op internet?

D'Arcy Norman is het Connect Project gestart, waarin de vraag centraal staat:


How do you connect to people online?


Hij heeft de vraag bewust 'vaag' gehouden. Meerdere interpretaties zijn mogelijk. De deadline van het project is aanstaande vrijdag.

Ik denk dat dit 'digitaal antropologische project' het begin kan zijn van een relevant onderzoek. In de huidige netwerksamenleving zijn "to know who" en "to know where" mogelijk de belangrijkste vormen van kennis.

Martin Weller hanteert wat mij betreft een zinvolle indeling om deze vraag te beantwoorden. Weller onderscheidt:

  • Technologie
  • Processen
  • Sociale aspecten
  • Principes

Met name de eerste twee aspecten en het laatste aspect vind ik relevant (sociale aspecten kun je wat mij betreft bij de anderen onderbrengen).

In dit kader raad ik je ook aan de laatste blog posts van Steve Wheeler te lezen. Steve gaat daarbij in op wat hij noemt "digital tribes". Een stam ("tribe") gebruikt cultuur om een groepsidentiteit te ontwikkelen. Dankzij technologie zijn stammen niet meer gebonden aan geografische grenzen. Wheeler stelt ook dat sprake is van de vorming van een nieuw 'cultureel kapipitaal' door de de manier waarop mensen een digitale identiteit ontwikkelen en een digitaal imago krijgen.


Cultural capital is the set of ‘invisible bonds that tie a community together’ (Curtis, 2004, p 72) without which societal cohesiveness begins to unravel.


Hoe mensen zich verbinden met anderen, en zich online verhouden tot anderen (inclusief impression management), draagt dus bij tot het nieuwe culturele kapitaal.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.