ICT wordt inderdaad steeds slimmer

Mede dankzij artificiële intelligentie wordt ICT steeds slimmer. We weten nog niet precies waar dat toe zal leiden. Nu al kom je onverwachte toepassingen tegen.

AI
Foto: geralt, Pixabay

Het boek “De dag dat een computer een boek schreef” is door de eerste ronde gekomen van een Japanse literatuurprijs. Dat zou niets bijzonders zijn, ware het niet dat deze roman is geschreven door een computer.

Een team van de Future University Hakodate heeft woorden en zinnen geselecteerd en parameters ontwikkeld. Vervolgens heeft een AI-toepassing op basis hiervan een roman samengesteld. De jury van de Nikkei Hoshi Shinichi Literary Award wist niet dat een computer dit boek had samengesteld, en heeft de roman door laten gaan naar ronde twee.

Eén van de minder sterke punten van de roman was de beschrijving van de karakters. Artificiële intelligentie heeft nog steeds moeite met het tonen van gelijkenis met mensen, stelt auteur Chloe Olewitz in A Japanese AI program just wrote a short novel, and it almost won a literary prize. Onderzoekers zijn echter bezig om de potentie van AI op het gebied van menselijke creativiteit te verbeteren.

Let wel: een aantal jaren geleden hadden we niet voor mogelijk gehouden dat je een roman kon schrijven via AI. Op dit terrein moeten we dus ook “nooit nooit” zeggen. Uiteraard kan deze trend ook bijvoorbeeld minder fraaie ethische kanten hebben. Maar wellicht ontwikkelen wetenschappers ooit een AI-toepassing die zich over ethiek zal buigen 😉

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.