Inleidende bijdragen over technologische ontwikkelingen

Eind verleden week heb ik via Twitter en LinkedIn de volgende vraag gesteld:
Ik ben op zoek naar een kwalitatief goed populair-wetenschappelijk artikel dat diverse technologische ontwikkelingen introduceert. Zoals AI, sensortechnologie, big data, IoT, etc. Iemand tips? #dtv
In deze blogpost deel ik graag de opbrengsten.

Ik ben op dit moment betrokken bij de ontwikkeling van een online module over slimme technologie en een duurzame, circulaire, economie. Binnen deze module komen diverse toepassingen voorbij van het gebruik van, bijvoorbeeld, kunstmatige intelligentie voor energiebesparing. Daarom willen we deelnemers bekend maken met belangrijke technologische ontwikkelingen, zonder daarbij heel ‘diep’ te gaan. Ze moeten bijvoorbeeld weten wat AI is, maar zij hoeven geen verdiepende kennis hierover te verwerven. Vandaar mijn oproep. Wat heeft de oproep via Twitter en LinkedIn opgeleverd?

Op de eerste plaats heb ik de suggestie gekregen om contact op te nemen met enkele deskundigen. In verband met de AVG zal ik hier geen namen delen. Verder kreeg ik de tip om het eerste hoofdstuk uit het boek Life 3.0 van Max Tegmark te bekijken (met name over de impact van AI op de samenleving). Verder heb ik de volgende tips gekregen.

The Essential Eight

Deze bijdrage is van PwC Global. Zij hebben 250 opkomende technologieën geanalyseerd en teruggebracht tot de acht belangrijkste technologische ontwikkelingen.

These are the core technologies that matter most for business, across every industry, over the next three to five years. The Essential Eight are the technology building blocks that we believe every organization must consider.

De technologieën zijn:

  1. AI
  2. Augmented Reality
  3. Blockchain
  4. Drones
  5. Internet of Things
  6. Robotics
  7. Virtual Reality
  8. 3-D printing

Elke technologie wordt beknopt omschreven. Rond vijf thema’s laat PwC Global zien wat de impact wordt van de combinatie van technologieën:

  • Embodied AI
  • Intelligent Automation
  • Automating Trust
  • Conversational interfaces
  • Extended reality

Deze website is zeker relevant voor onze cursus.

2019 Tech Trends Report door Amy Webb van The Future Today Institute

Met maar liefst 315 technologische en natuurwetenschappelijke ontwikkelingen worden in dit omvangrijke en toegankelijke rapport beschreven. De trends zijn wel gerubriceerd in categorieën zoals AI, Recognition Technologies of Transportation.

Een overweldigende hoeveelheid. Een leeswijzer mag dan ook niet ontbreken als deze in de cursus wordt gebruikt. De inhoud is verder wel erg relevant voor ons doel.

Het mooie van deze publicatie is ook dat de auteur niet alleen op de trends an zich ingaat, maar bijvoorbeeld ook ‘drijfveren voor veranderingen’ beschrijft. Verder kijkt de auteur onder meer naar welke technologische trends op welke sectoren van invloed zullen zijn.

25 “toptechnologieën”

Richard van Hooijdonk heeft onder meer een e-book met beschrijvingen van 25 “toptechnologieën” geschreven. Als je een online vragenformulier invult, ontvang je een link naar het e-book met beknopte beschrijvingen en illustraties.

Enkele voorbeelden van trends zijn:

  • Het immense potentieel van Blockchain wordt steeds duidelijker.
  • Kunstmatige intelligentie blijft in 2019 grootse dingen doen.
  • Kan groene technologie onze planeet redden?

Van Hooijdonk geeft niet altijd definities, maar wel illustratieve voorbeelden. De inhoud is zeker relevant voor onze cursus. Een nadeel is het registreren van persoonsgegevens. Ik zal mijn pdf-versie vast niet zo maar mogen delen.

7 dingen die je moet weten over…

Ik besteed onregelmatig aandacht aan uitgaves uit de Educause-reeks “7 Things You Should Know About” met beknopte, belangrijke , informatie over opkomende technologieën. De focus ligt wel op de relevantie voor het onderwijs. Dat is op de te ontwikkelen cursus, weer minder van toepassing.

Publicaties van Stichting Toekomstbeeld der Techniek

Deze stichting laat onderzoek doen onder 1000 Nederlanders naar de vraag hoe ‘de Nederlander’ denkt over mogelijke technologische ontwikkelingen in de toekomst. Het resultaat is de Nationale Toekomst Monitor (NTM). In deze publicatie worden technologische ontwikkelingen niet echt toegelicht. Het rapport geeft wel inzicht in opvattingen van de respondenten ten aanzien van technologieën. Daarbij wordt gekeken naar wat respondenten verwachten en wat zij wenselijk vinden. Een andere publicatie van Stichting Toekomstbeeld der Techniek is de Technologiemonitor 2018. Hierin worden vier zogenaamde technologische doorbraken geduid: blockchain, 3D printen, de zelfrijdende auto en ‘Augmented Reality’. Dat zijn er beduidend minder dan de ’tech trends’ van The Future Today Institute.

Met dank aan @teacher_rick, @annetsmith, @marcoderksen, @paulomoekotte, @oostdam, @_mike

Nota bene: de oproep via Twitter heeft de meeste respons opgeleverd. Met name toen ik de oproep nogmaals heb gedeeld, waarbij ik enkele personen ‘gementioned’ -met name genoemd- heb.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.