Integratie virtual reality, augmented reality en het web

Mozilla (o.a. meer van de browser Firefox) heeft gisteren het ontwikkelprogramma Mixed Reality aangekondigd. Daarmee moeten virtual reality en augmented reality geïntegreerd worden met het wereldwijde web. Dat kan een belangrijke ontwikkeling worden, ook voor onderwijs, opleiden en leren.

Hololens

Foto: Thomas Hurkxkens

Virtual reality en augmented reality hebben de potentie voor onderwijs, opleiden en leren. Lees mijn blogposts over virtual reality, augmented reality en mixed reality. Een nadeel is dat je er vaak aparte apparaten voor nodig hebt. Mozilla stelt in de aankondiging van het ontwikkelprogramma Mixed Reality:

Our initial focus will be on how to get devices, headsets, frameworks and toolsets to work together, so web developers can choose from a variety of tools and publishing methods to bring new immersive experiences online – and have them work together in a fully functional way.

Via een zogenaamde WebXR application programming interface moeten ontwikkelaars in staan zijn web toepassingen te maken die zich kunnen aanpassen aan de mogelijkheden van verschillende platforms.

Stephen Downes waarschuwt op een ironische manier voor een hype (en dat is terecht). Hij meent dat de toepassingsmogelijkheden beperkt zijn.

Ik ben daar niet zeker van. Het zou zo maar eens kunnen zijn dat toepassingen ontwikkeld gaan worden die nu nog niet bestaan. Wellicht wordt het eenvoudiger om bepaalde vaardigheden binnen een 3D-omgeving te demonstreren.  Misschien worden digitale leeromgevingen wel ‘3D’ (ik heb dat in 2006 voorspeld).

Dit is in ieder geval een ontwikkeling om in de gaten te houden omdat de toegankelijkheid van VR en AR er door vergroot kunnen worden.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Posted in Didactisch gebruik technologie
Tags: , ,

Notificaties via mail?

Via email geattendeerd worden op nieuwe berichten?

Volg

Subscribe via RSS
november 2018
M D W D V Z Z
« okt    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: