Intensief gebruik tablet kan leiden tot Computer Vision Syndrome (#in)

Een sterk contrast tussen een beeldscherm en je omgeving vergt veel van je ogen. Een langdurig gebruik van apparaten met een zogenaamd backlit LCD scherm (zoals de iPad en andere tablet PC's) kan daarom leiden tot het zogenaamde Computer Vision Syndrome (CVS), met klachten als een onscherp gezichtvermogen, pijnlijke ogen en hoofdpijn. Dat schrijft Barbara Fredericksen in The joys of technology take their toll on the eyes. Bij apparaten, die gebruik maken van e-inkt, heb je hier overigens minder last van.

Volgens Fredericksen zouden onderwijsgevenden goed na moeten denken over wat zij kunnen doen om CVS te voorkomen, nu steeds meer scholen overgaan tot de invoering van de iPad. De remedie is ook betrekkelijk eenvoudig: werk niet uren achter elkaar met dergelijke beeldschermen. Neem regelmatig pauzes. Fredericksen schrijft:

Several sources recommend the 20-20-20 rule: read 20 minutes, then look 20 feet away for 20 seconds, but that's quite a challenge when you're totally caught up in what you're reading and two hours seem like 20 minutes.

Uiteraard kun je ook het contrast op de tablet PC aanpassen.

Een welkome waarschuwing in een tijd waarin met name in het hoger onderwijs steeds vaker wordt geëxperimenteerd met de iPad als vervanger van het papieren boek (ook bij de Open Universiteit). Los daarvan zijn er ook twijfels over de effectiviteit van online lezen. Hoewel de onderzoeken tot nu toe vooral betrekking hebben op lezen op een computer, en niet op e-readers en tablet's.

Persoonlijk heb ik niet echt last van CVS, terwijl ik toch ook echt lange tijd achter elkaar met de iPad werk.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.