Is bloggen formeel of informeel leren?

Bloggen kan een effectieve manier van leren zijn. Het schrijven van blog posts kan bovendien een vorm van informeel en formeel leren zijn.

Vanochtend zag ik een groot aantal tweets waarin werd gediscussieerd over de vraag of bloggen een vorm van informeel leren of formeel leren is. Ik werd uitgenodigd daar mijn mening over te geven. Bij dezen.

Of sprake is van formeel dan wel informeel leren, hangt af van de vraag of er een sociaal contract is tussen een instelling en de lerende. Mijn collega Peter Sloep heeft dit ooit m.i. terecht als onderscheidend kenmerk van formeel leren gekenmerkt.

Dat betekent dat bloggen een vorm van informeel leren is als een individu zelf besluit te gaan bloggen ten behoeve van zijn vermogen om kritisch te denken of te reflecteren. Als een docent beslist om lerenden te laten bloggen als leeractiviteit dan is sprake van formeel leren.

De docent kan lerenden wel een hoge mate van vrijheid geven als het gaat om de keuze voor onderwerpen, stijl of frequentie. Maar het blijft een vorm van formeel leren.

Veel interessanter is uiteraard de vraag of bloggen een effectieve manier van leren is. En dat is inderdaad het geval (mits verstandig ingezet).

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.