Is de fase van desillusie voorbij?

In het artikel "Omzien in verwordering" heb ik een tijd geleden de ontwikkeling van e-learning beschreven, onder meer aan de hand van Gartners’ “Hype Cycle for Emerging Technologies”. Volgens het gerenommeerde research- en adviesbureau Gartner ontwikkelt nieuwe technologie zich altijd volgens een vast patroon waarin drie stadia te onderkennen zijn:
a. Fase van overdreven enthousiasme (overenthusiasm)
b. Fase van desillusie (disillusionment)
c. Fase van geleidelijke verbetering (gradual improvement)

Eén van de indicatoren, zo heb ik in het artikel gesteld, is de beurskoers van e-learningbedrijven. Ik heb daarom een update gemaakt van de tabel 3 uit mijn artikel (bron: http://finance.yahoo.com/).

Ik heb twee e-learningbedrijven èn de koersontwikkeling van technologiebeurs NASDAQ aan deze tabel toegevoegd. Het bedrijf Sum Total Systems is immers de uitkomst van de fusie tussen Docent en Click2Learn, die ik al had opgenomen. Blackboard (sinds kort beursgenoteerd) richt zich vooral op de onderwijsmarkt (en is daar marktleider).

Ik heb de indruk -op basis van wat ik hoor en lees- dat e-learning binnen het onderwijs zich harder ontwikkeld dan binnen het bedrijfsleven. Zowel wat betreft kwaliteit als kwantiteit (met dank aan overheidsstimuleringen en netwerkontwikkeling tussen instellingen). Vandaar dat ik BlackBoard ook heb opgenomen. De NASDAQ heb ik opgenomen om de e-learning branche te vergelijken met de ICT-sector in het algemeen. Pathlore, op dit moment ook een dominante speler op de e-learningmarkt, ontbreekt in de tabel. Zij zijn niet beursgenoteerd.

Wat kun je (voorzichtig) concluderen uit de tabel?

Over de hele linie zie je sinds januari 2003 een stijging van de koersen. Hieruit zou je kunnen opmaken dat e-learing langszaam de fase van geleidelijke verbetering in gaat. Echter, sinds januari 2004 zijn de koersen weer gedaald (ook al vertonen Centra, SABA en Sum Total Systems weer een lichte stijging ten opzichte van juli 2004). Dat geldt ook voor de marktleider van de onderwijsmarkt, BlackBoard. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat ICT-bedrijven regelmatig boven hun stand "openen".

Je kunt uit de tabel ook opmaken dat de e-learningbranche het dramatische dieptepunt (januari 2003) echter ver achter zich heeft gelaten. De NASDAQ als totaal maakt een vergelijkbare ontwikkeling door, maar lijkt vooral het laatste half jaar wat beter te presteren dan de meeste e-learningbedrijven.

Samenvattend durf ik te stellen dat we niet te vroeg moeten juichen. Er zit te veel onzekerheid in de koersontwikkeling van e-learningbedrijven om te kunnen beweren dat we de fase van geleidelijke verbetering al zijn ingegaan.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.