Je digitale identiteit doet er toe (#in)

Het rapport Digital Identity Matters van het Rhizome project staat op mijn lijst 'leesvoer voor op mijn iPad' (waarover t.z.t. meer).

In dit rapport gaan de auteurs in op de gevolgen van digitale zichtbaarheid op ons imago en ons vermogen om met een bepaald doel te handelen. Verder kijken de auteurs vooral naar de ethische gevolgen van jouw handelen voor het leven van anderen.

Centraal begrip is hierbij "design patterns" (patronen die veelvoorkomende typen ontwerpproblemen oplossen). "Putting children first" is zo'n ontwerp patroon, dat zij gebruiken om risico's rond digitale identiteit hanteerbaar te maken. 

In het rapport staan twee cases die illustreren van de risico's zijn van online foto-sites voor kinderen. Volgens de samenstellers (mijn oude bekenden Steven Warburton, Margarita Pérez García en Graham Attwell) illustreren de cases


the complexities of negotiating our responsibility to others when we are in the process of developing our own digital identities. This pattern offers a design solution for using social media in a thoughtful, literate and ethically responsible way.


Komt dit enigszins bekend voor? Dat kan kloppen. Tijdens de laatste Online Educa Berlijn heb ik een sessie van Steven, Margarita en Graham over dit onderzoek bijgewoond.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.