Je professionele sociale netwerk onderhouden via Facebook? (#in)

Josh Bersin analyseert in een recente bijdrage BeKnown, een nieuwe Facebook applicatie van Monster.com die mensen in staat moet stellen om via Facebook professionele sociale netwerken te ontwikkelen en te onderhouden.

Volgens Bersin heeft BeKnown de potentie om een groot professioneel sociaal netwerk te worden. Facebook heeft immers ruim zeven keer zo veel gebruikers dan LinkedIn, dat een professioneel sociaal netwerk pur sang is.

Bersin schrijft dat LinkedIn heeft laten zien dat sociale netwerken krachtige middelen kunnen zijn voor het werven van nieuwe medewerkers (vooral passieve kandidaten), en voor het zoeken van een nieuwe baan. Door LinkedIn is volgens Bersin de waarde van exclusieve netwerken van grote wervingsbureaus verminderd.

BeKnown stelt je volgens Bersin in staat je professionele en sociale identiteit binnen dezelfde sociale netwerkapplicatie te scheiden. De toepassing heeft volgens de auteur functionaliteiten die geavanceerder zijn dan LinkedIn. Zoals het kunnen scheiden van persoonlijke en zakelijke informatie, het kunnen verdienen van 'badges' -bijvoorbeeld- voor het grootste aantal connecties op leidinggevend niveau of aanbevelingen krijgen waarbij rekening wordt gehouden met de bekwaamheden van degene die de aanbeveling doet.

Je kunt vanuit BeKnown ook je LinkedIn contacten uitnodigen. Met name de mogelijkheid om banen te zoeken, en je interesse voor een baan kenbaar te maken, is volgens Bersin handig. En dat geldt ook voor het kunnen aandragen van kandidaten (en daar geld mee kunnen verdienen).

Josh Bersin ziet veel potentie in deze nieuwe Facebook-applicatie voor professionele doeleinden. Hij concludeert o.a.:

For social networking users and job seekers, BeKnown is a natural and easy way to extend your Facebook identity into a more protected, job-seeker profile. The 600 million "non-LinkedIn" users in Facebook can use BeKnown as an entry point to build their own professional network. LinkedIn users who may not want their Facebook identities shared can use BeKnow to build professional networks through their Facebook friends, many of whom may not use LinkedIn today.

De applicatie zou vooral door een andere doelgroep gebruikt kunnen worden dan degenen die nu op LinkedIn zitten (jonger, aan het begin van hun loopbaan).

Ik ben benieuwd hoe dit initiatief zich gaat ontwikkelen. Er zijn volgens mij nogal wat mensen die sociale netwerken bewust alleen voor professionele doeleinden willen gebruiken, of juist alleen voor 'sociale' doelen (om ook online relaties met vrienden en kennissen te onderhouden). Daarnaast heb je ook nogal wat mensen die graag een harde scheiding willen aanbrengen tussen hun 'sociale' (Facebook) en hun 'professionele' identiteit (LinkedIn). Bovendien heeft BeKnown eigenschappen die volgens mij in bepaalde culturen wel, en in anderen niet, aan zullen slaan. Ik denk daarbij aan het systeem van badges. Dat is m.i. maar even leuk, maar kan uiteindelijk opschepperig overkomen.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.