John Cleese over creativiteit (#in)

Dankzij de Innovation weblog ben ik op onderstaande video van John Cleese gestuit. Cleese vertelt hierin over voorwaarden voor creativiteit. Hij benadrukt het belang van het onbewuste deel van je brein voor creativiteit. Oplossingen voor problemen ontstaan volgens hem vaak tijdens de slaap, ideeën ontwikkelen zich verder in het onderbewustzijn.

Volgens Cleese is het van groot belang dat gedachtenstromen en je "creative state" niet onderbroken worden. "Ideeën ontstaan niet op je laptop", stelt de beroemde Britse comediant. Hij pleit daarom voor oases in je leven, voor het scheppen van ruimtes in plaats en tijd waarin creatieve ideeën zich kunnen ontwikkelen.

Verder stelt hij dat er helaas veel managers zijn die controle willen hebben over alles, en daardoor creativiteit ontmoedigen.

Cleese' boodschap is bekend, maar wordt dagelijks genegeerd. Ik ben het overigens niet eens dat ideeën niet op je laptop ontstaan. Ik doe juist ideeën op als ik berichten scan en video's op YouTube bekijk. Ik ben het wel met hem eens dat het continue switchen tussen (online) activiteiten onrustig kan werken, en daarmee een belemmering kan vormen voor ideeënontwikkeling en creativiteit. Komend jaar toch maar wat vaker oases van rust inbouwen.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Een reactie

  1. Hoi Wilfred, helemaal mee eens, ik waak er erg voor dat ik mijn dagen als zelfstandige niet dichttimmer (wat in een baan vaak niet lukt). En doe ook veel ideeen online op, maar ik heb daarna wel de ruimte nodig om linken te kunnen leggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.