Jongeren nemen inderdaad hun eigen technologie mee

Vandaag is het al groot in het nieuws geweest (onder meer op de radio). Jongere werknemers leggen in grote getalen de veiligheidsregels van hun bedrijf naast zich neer. Maar liefst 29% weet niet eens of hun bedrijf een IT-beleid heeft.

Bijna 40% gebruikt mobiele telefoons die niet door de werkgever worden ondersteund. Ook gebruiken veel jongeren online applicaties voor hun werk, die niet door hun werkgever worden ondersteund.

Voor veel jongeren is de beschikbaarheid van geavanceerde technologie zelfs een belangrijke reden om bij een bepaalde werkgever te gaan werken. In Nederland valt dat nog mee (ik vermoed omdat veel jongeren zelf al over geavanceerde technologie beschikken).

Bring your own technology (BYOT) is inderdaad een belangrijke trend, zo blijkt uit dit onderzoek van Accenture. Dit adviesbureau raadt bedrijven dan ook aan rekening te houden met deze trend.

Ik ben het daarmee eens. Ik denk overigens dat wat geldt voor bedrijven, voor een groot deel ook op gaat voor ons onderwijs. Betekent dat dat alles moet kunnen? Nee. Waar het om gaat is dat de IT-afdeling en de business een dialoog met elkaar aan gaan. Bijvoorbeeld:

  • Ga het daadwerkelijk gesprek aan over beveiliging, bedrijfs'geheimen' en privacy.
  • Sta als IT-afdeling in principe positief tegenover het mee nemen van eigen technologie (vooral web-based technologie; met toegang tot internet kom je vaak al een heel eind).
  • Betrek als eindgebruiker de IT-afdeling bij de technologie die je als eindgebruiker wilt inzetten (zodat de impact in kaart kan worden gebracht).
  • Zoek samen naar een balans tussen autonomie en efficiency (want die kunnen op gespannen voet staan).

Ik neem zelf overigens ook mijn eigen technologie mee. Ik heb een iphone, terwijl ik van mijn werkgever een (eenvoudige) Nokia heb om mee te bellen. Ik heb een werklaptop (waarop ik zelf niets mag installeren), maar kan met mijn Macbook wel op m'n werk draadloos online. En web-based applicaties kunnen we gebruiken, al hebben we wel de afspraak dat gekeken wordt naar de impact ervan (bijvoorbeeld op bandbreedte).

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

2 reacties

  1. Wilfred, Hoe je het doet weet ik niet, maar opnieuw heb je een angel in de verhouding tussen gebruiker en beheer te pakken. Elke groep heeft z’n eigen verantwoordelijkheid en zou in het eigen belang een samenwerking moeten aangaan. Je publiceerde er al eerder over dat het op veel plekken nog lang niet zover is. Zijn er ook voorbeelden waar het wel goed samen gaat?

  2. @Johannes: er zijn volgens mij meer voorbeelden waarbij het niet goed gaat, dan waarbij het wel goed gaat. Binnen mijn eigen ROC gaat het wel beter dan een paar jaar geleden, al zijn we er nog niet. Ik heb ook van bedrijven gehoord waar het ook goed gaat. Maar dat waren vertrouwelijke gesprekken. Ik voel me niet vrij om daarover te schrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.