Keynote relatiedag Atrivision over trends in ‘het nieuwe leren’

Vanmiddag heb ik in het Innovatiehuis in Den Bosch een korte keynote verzorgd tijdens een relatiedag van het bedrijf Atrivision. Ze hadden me gevraagd om in te gaan op trends in ‘het nieuwe leren’. Een opvallend verzoek, natuurlijk.

Bijeenkomst AtrivisionDe term ‘het nieuwe leren’ is in Nederland bedacht door hoogleraar Robert-Jan Simons. Simons probeerde hiermee te benadrukken dat we binnen onderwijs en opleiden meer oog moeten hebben voor andere manieren van leren dan het klassieke frontaal-klassikale onderwijs.

De laatste jaren is dit begrip te pas en te onpas gebruikt en bekritiseerd omdat het geen effectieve manier van leren zou zijn. Simons zelf gebruikt het begrip liever niet meer, en ik eigenlijk ook niet. Het ‘nieuwe leren’ wordt vooral geassocieerd met mislukte implementaties van het Studiehuis of competentiegericht leren. Met veel van de uitgangspunten is overigens niets mis, vind ik. Binnen het onderwijs hoor je de term eigenlijk niet meer. Vandaar dat ik het een opvallend verzoek vond. Binnen het bedrijfsleven, de zorg en bedrijfsopleidingen kom je het begrip echter nog steeds tegen.

Atrivision richt zich met haar e-learning producten en diensten voornamelijk op bedrijven en zorginstellingen, en wil met name ook benadrukken dat de ‘frontale’ manieren van leren bepaald niet effectief te noemen zijn. Directeur Daan Assen benadrukte dat ook in zijn korte inleiding.

Verder werkten de ongeveer vijftig aanwezigen deze middag aan een business case van een supermarktketen die wil bewerkstelligen dat hun klanten efficiënter gaan winkelen, en vaker impuls-inkopen gaan doen. Hoe kun je dat bereiken middels gamification, mobile learning of via ’70-20-10′ (70% leren door te doen, 20% leren via coaching en feedback, 10% via cursussen, opleidingen en trainingen)? Ik mocht de uitkomsten als jurylid beoordelen.

In mijn keynote ben ik overigens ingegaan op zeven trends, die ook in mijn boek aan de orde komen. Ze komen in onderstaande slides aan de orde. Alle deelnemers kregen mijn boek nog van Atrivision cadeau.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.