Kom op voor leraren, kom op voor LOOK! #LOOK_OU

LOOK, het wetenschappelijk centrum voor lerarenonderzoek van de Open Universiteit, wordt met opheffing bedreigt, nu minister en staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap hebben aangekondigd de subsidie volledig te willen schrappen. Collega Maarten de Laat vroeg me onderstaande oproep tot actie te plaatsen. Ik doe dat graag.


“LOOK, het wetenschappelijk centrum lerarenonderzoek van de Open Universiteit, wordt ernstig bedreigd. Het ministerie van OCW wil LOOK opheffen en daarmee een einde maken aan praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek naar professionele ontwikkeling van leraren, in nauwe samenwerking met leraren.
Wij roepen iedereen met hart voor de professionele kwaliteit van leraren op om LOOK te steunen. Want opkomen voor LOOK is opkomen voor de kwaliteit van de leraar.

Wat doet LOOK?

  • LOOK doet wetenschappelijk onderzoek naar voor leraren uiterst relevante thema’s als motivatie, sociaal leren, reflectie en professionele ruimte.
  • LOOK voert praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek uit in nauwe samenwerking met leraren en scholen, met hoge eisen aan zowel praktijkrelevantie als wetenschappelijk niveau.
  • LOOK is het enige wetenschappelijke instituut dat leraren systematisch de mogelijkheid geeft met onderwijsonderzoek hun praktijk te verbeteren door die structurele samenwerking.
  • LOOK ontwikkelt vanuit de vragen van leraren en scholen concrete oplossingen, kennis en instrumenten die ook andere leraren en scholen direct kunnen benutten.
  • LOOK onderzoekt samen met de beroepsgroep leraren de thema’s professionele ruimte, werkplek leren, het imago van het beroep en bekwaamheidsbevordering. Thema’s die volgens het ministerie van OCW belangrijke speerpunten zijn voor kwalitatief hoogwaardig onderwijs. Met dit voorgenomen besluit voert het ministerie dus beleid dat daarmee in strijd is.
  • LOOK werkt in tientallen lopende projecten direct samen met honderden leraren. En via andere partijen werkt LOOK voor honderden scholen en tienduizenden leraren.
  • LOOK speelt een bepalende rol in projecten als Leraar24, Wikiwijs, KNOW en het lerarenprogramma in Caribisch Nederland.

Als het plan van het ministerie doorgaat, valt niet alleen de unieke expertise van LOOK als praktijkgericht wetenschappelijk instituut weg, maar komt aan alle hierboven genoemde activiteiten abrupt een einde.

Wat kunt u doen?

Het gaat om een voorgenomen besluit van het ministerie van OCW dat nog door de Tweede Kamer moet worden bekrachtigd. Als u het unieke belang van LOOK onderschrijft, roepen wij u op om de leden van de vaste Kamercommissie te overtuigen af te zien van dit besluit. Dat kan door deze Kamerleden rechtstreeks te benaderen. Op de volgende website vindt u de e-mailadressen van deze Kamerleden.”

Het College van Bestuur van de OU heeft deze commissie inmiddels ook gevraagd stelling te nemen tegen deze bezuiniging.

De manier van onderzoek bedrijven en de grote aandacht voor werkplek leren als manier van professionalisering van docenten spreken mij erg aan. Daarnaast werken bij LOOK (veelal in deeltijd) hoogleraren als Rob Martens, Joseph Kessels, Loek Nieuwenhuis en Maarten de Laat wier werk ik zeer waardeer. Ik zou het zonde vinden als LOOK om zeep geholpen zou worden.

Nota bene LOOK is pas in 2012 opgericht nadat het toenmalige Ruud de Moor Centrum na halvering van de subsidie fors moest reorganiseren. In 2012 zijn tussen OCW en de OU afspraken over LOOK gemaakt voor een periode van vier jaar. Ik vind het voornemen van OCW dan ook bestuurlijk onbehoorlijk.

Lees ook over de gevolgen van deze subsidiestop.

 

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.